Choklad - en av de största julfarorna för hunden

Agria Djurförsäkring ser en dubblering av förgiftade hundar under jul- och nyårshelgen och ända fram till trettonhelgen jämfört med en vanlig månad. Av julens godsaker är det framför allt den mörka chokladen som är mycket farlig för våra fyrbenta vänner.

Bland de hundar som är försäkrade i Agria Djurförsäkring ser vi en tydlig ökning om 56 % av förgiftning i samband med de kommande helgerna. Årligen förgiftas många hundar när julens godsaker ligger framme på soffbord, under granen och på andra ställen som matglada hundar nosar upp. Var särskilt uppmärksam när det gäller den populära, mörka chokladen som kan innebära livsfara för din hund. Mörk choklad innehåller teobromin, ett ämne som är väldigt giftigt för hunden. 

Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring, tipsar om en friskare, fridfullare jul för dig och din hund: 

Vilka julgodsaker är farliga för hunden?

– Den mörka chokladen med hög kakohalt är farlig och ganska vanlig i hemmet. Julskinkan mår hunden dåligt av eftersom den är alldeles för fet. En del hundar kan sätta i sig en jäsande deg med berusning som följd då den innehåller alkohol. Större nötter riskerar att fastna i magen eftersom hunden inte har förmågan att bryta ned hårda nöten. Det gäller förstås även julpynt och paketsnören. Var också uppmärksam på levande ljus, viftande svansar är oberäkneliga. 

I vilket läge är det dags att åka till en veterinärklinik?

– Om hundens allmäntillstånd är påverkat. Den kanske har drabbats av intensiva kräkningar eller diarréer. Hundar som inte vill äta eller dricka som vanligt ska man också vara observant på. Generellt är det viktig att träffa en veterinär om hunden är ung, unga magar tål mindre. 

Vad ska jag göra om min hund får i sig onyttigheter?

– Ring en veterinär för en avstämning, ett samtal kan vara lugnande och ge en första rådgivning.

Så här skyddar du din hund

  • Låt inte julmaten stå framme obevakad 
  • Undvik ätbara paket under granen
  • Var extra uppmärksam med mat och godis vid besök hos släkt och vänner som inte är hundvana
  • Håll ett öga på mindre barn som är generösa och bjuder på godsaker
  • Kolla gärna upp i förväg vilken klinik i din närhet som har jouröppet under helgerna!