Under påskhelgen fylls våra hem av påskägg och chokladaskar och på ett ögonblick kan hunden knycka åt sig av kvarglömd mat och godis. Det kan vara frestande att ge hunden av resterna från påskbordet, men fet och salt mat kan leda till mag- och tarmproblem och även saltförgiftning.

- Vill man unna hunden något extra till påsk så är det bättre att ge den ett tuggben - eller aktivera den på något sätt. Den kan få leta ett påskägg med en godbit i och få en extra promenad, gos och bus, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Den farliga chokladen

Choklad innehåller teobromin som är ett ämne som hundar inte kan bryta ner. Ju mörkare chokladen är, ju mer teobromin innehåller den. Redan ganska små mängder mörk choklad räcker för att hunden ska bli förgiftad.

- Typiska symtom på chokladförgiftning är att hunden dreglar, kräks, får ont i buken, blir törstig och kissnödig. Den kan bli darrig, orolig, få kramper och hjärtklappning. Svåra fall av förgiftning kan leda till att hunden dör, så det finns all anledning att vara försiktig, säger Lotta Möller.

Hur mycket choklad är farligt?

Giftinformationscentralen har tagit fram exempel på hur mycket choklad hunden kan äta utan att bli förgiftad. Mängden choklad som är farlig varierar med hundens storlek/vikt. En hund på 10 kilo kan äta 15- 40 gram utan att det är någon fara.

Är du orolig för din hund?

Om du tror att din hund har fått i sig en farlig mängd choklad ska du kontakta en veterinär.