En hund kan i obevakade ögonblick utan problem svälja en hel julskinka eller saffranslängd och det kan innebära stort obehag för hunden.

– Låt inte julmaten stå framme obevakad, och se till att hunden inte når godsaker som mörk choklad som är väldigt giftigt, berättar Lena Bjurström, veterinär på Agria Djurförsäkring.

När du besöker släkt och vänner får du också komma ihåg att de kanske inte är lika vana att ställa undan mat och annat som kan fresta hunden.

– Det är inte bara mat som lockar, berättar Lena. Man upphör aldrig att förvånas över alla de saker som plockas ut ur hundmagar; strumpor, underkläder, legobitar och andra små leksaker.

Topplistan julfaror för hund

  1. Mörk choklad: Choklad innehåller teobromin, ett ämne som är väldigt giftigt för hunden. Mörk choklad har hög halt av teobromin och redan små mängder kan vara livshotande.
  2. Julskinka: Hunden mår inte bra av fet och salt mat. Den kan i värsta fall bli saltförgiftad eller få inflammation i bukspottskörteln.
  3. Jäsande degar: Saffransdegar som slukas hela kan orsaka alkoholförgiftning.
  4. Russin och nötter: Kan vara giftigt för vissa hundar och stora nötter med skal kan fastna i tarmen och orsaka stopp.
  5. Levande ljus: En viftande svans och ett omkullvält ljus kan sluta i katastrof.
  6. Kylarglykol: Är sött och hunden slickar gärna i sig vätskan. Redan små mängder är livsfarliga och misstänker du att hunden fått is ig glykol ska du genast ta hunden till veterinär.
  7. Paketsnören: Om hunden tuggar i sig snören, vilket är lätt hänt för en lekfull hund , kan det orsaka allvarliga och till och med livshotande skador i tarmkanalen.
  8. Julgranspynt: Välj djurvänligt pynt, krossade glaskulor kan ge elaka skärsår i trampdynorna.