Irländaren Shane Sweetnam har fattat, Lauren Hough och Pénélope Leprevost likaså. Svenska hästar, Swedish Warmbloods, är amerikanarnas och irländarnas nya favoriter.

–  Faktum är att av de sex bästa svenska varmbloden i den internationella hopprankingen så är det bara Lunatic som har svensk ryttare, säger Karl-Henrik Heimdahl, VD på ASVH, Avelsföreningen Svenska Varmblodiga Hästen.

Karl-Henrik tycker att svenskarna behöver bli bättre på att ta hand om det egna hästmaterialet och Stefan Fur, affärsområdeschef på Agria Djurförsäkring, håller med.

–  Svenska uppfödare ska vara stolta. De senaste åren har andelen sålda foster- och fölförsäkringar ökat hos oss och det tycker jag tyder på att man faktiskt är medveten om vilken guldklimp man kanske har i stallet, säger Stefan.

Någon som upptäckt våra fina hästar är den USA-baserade irländske ryttaren Shane Sweetnam som för tillfället har flera svenska varmblod i sitt stall. Tre av hans topphästar är svenska varmblod; Cyklon, tidigare riden av Niklas Arvidsson, Maria Gretzers Fineman och Beluga, som Satu Likkonen utbildat.

–  Svenska varmblod har bra huvud, de är modiga, pålitliga och snygga, vilket hjälper om man ska sälja dem vidare, säger Shane.

För att de svenskuppfödda hästarna ska få chans att komma upp på högsta nivå krävs att de får tillgång till riktigt bra banor att träna och tävla på. Agria Djurförsäkring har valt att stötta flera unghästtävlingar och projekt. Förutom ASVH:s eget Avelschampionat som avgörs i september är Agria också med och sponsrar Champion of the Youngsters som går av stapeln i slutet av augusti.

Tanken med Champion of the Youngsters är att unga hästar ska byggas upp och komma hem med känslan att de gärna vill tävla igen. Agria gillar tanken och sponsrar därför hela meetinget.

–  De unga hästarna är de som ska bli framtidens Butterfly Flip och Briar. De behöver komma ut på proffsiga tävlingar för att lyckas på de internationella banorna framöver, säger Stefan Fur på Agria.

I år ser Agria även till att de unga hästarna får komma till Svensk ridsports riktiga finrum – Ericsson Globe. De bästa sjuåringarna kommer att få göra upp i en final och en mer spektakulär tävlingsplats går knappast att få.

De sex bästa svenska hästarna internationellt just nu har gemensamt att de alla utbildats i det svenska systemet och har deltagit i unghästtävlingar så som Breeders Trophy. Nu gör de internationell karriär.

Svenska varmblod på världsrankingen augusti 2013:

17:e plats
Ohlala e. Orlando u. Carrera e. Cardento. Ryttare: Lauren Hough, USA. Uppfödare: Leif Nilsson, Vollsjö.

23:e plats
Lunatic e. Landlord u. Utriette e. Utrillo. Ryttare: Jens Fredricson, Sverige. Uppfödare: Magnus Dyrendahl, Slöinge

42:e plats
Nice Stephanie e. Cardento u. Ralméa e. Ralmé Z. Ryttare: Penelope Leprevost, Frankrike Uppfödare: Karin Engström och Stefan Israelsson, Uddevalla.
    
65:e plats
Ligist e. Levantos II u. Chamina e. Robin Z. Ryttare: Reed Kessler, USA. Uppfödare Lars Erik Fyrberg, Täby.

141:e plats:
Märtha Louise e. Maloubet de Pleville u. Virginia Wolf e. Wolfgang. Ryttare: Conor Swail, Irland. Uppfödare: Karl-Henrik Heimdahl, Flyingeby.

175:e plats:
Cyklon e. Cardento e. Cassandra e. Cortus. Ryttare: Shane Sweetnam., Irland. Uppfödare: Bo Lindroos, Vislanda