Tempererat vatten i hink
Vattenkoppar fryser ofta och slutar fungera så en hink är ett bättre alternativ. Studier har visat att hästar som erbjuds ljummet vatten på vintern, dricker mer än de som får kallt vatten.

Hästar tycker inte om att dricka för kallt vatten, så ge om möjligt tempererat vatten, tipsar Charlie Lindberg, veterinär på Agria Djurförsäkring. När du har ridit eller arbetat hästen låt den komma in boxen och ge vatten i en hink innan den eventuellt släpps ut i hagen igen.

Gör en aktiverande hage

Mer motion är ytterligare ett sätt att förebygga kolik. När hästen får fodret bekvämt serverat, går den miste om den motion som födosöket innebär. Så här kan du stimulera hästarna att röra sig mer i hagen vintertid:

  • Sätt upp foderhäcken i motsatt ände av insläppet. Idealet är foderhäckar på olika platser i hagen.
  • Om möjligt, låt vinterhagen få växa till sig på sensommaren så att det finns gräs som hästarna kan skrapa fram under snön. Näringsmässigt är det som halm, men själva sysselsättningen är viktig.
  • Lägg in sly och grenar som de kan gnaga på. Undvik idegran och andra prydnadsbuskar som är giftiga
  • Sätt upp en rejäl stolpe, ordentligt nedslagen i marken, med borstar eller gummimattor som hästarna kan klia sig mot.
  • Lägg in en fotboll för hästarna att busa med.

Om man kan ordna en frostfri vattenho i hagen är det en mycket bra åtgärd för att säkra tillgången på vatten kyliga vinterdagar.

Hästens vattenbehov

Grundbehovet för en häst är fem liter vatten/100 kg kroppsvikt och dag. Det kan även uttryckas som 3-3,5 l/kg ts i grovfodret, vilket innebär att hö kräver mer vatten än vätskerikt hösilage. Enligt djurskyddslagen bör hästar ha fri tillgång till vatten eller möjlighet ett dricka sig otörstiga två ggr/dag, jämnt fördelat över dygnet

Kolik är en av de fem vanligaste diagnoserna i Agrias skadestatistik.

Du kan läsa mer om kolik i Ridsport nr 1/2013