En hund som blir varm kan inte svettas på samma sätt som vi människor. Den gör sig framför allt av med värmen genom att "hässja", flåsa, och på så sätt hålla kroppstemperaturen normal. Om det blir för varmt i bilen klarar inte hunden att svalka sig och drabbas av överhettning. Den förlorar snabbt medvetandet och riskerar att dö om den inte snabbt kyls ned.

- Hundar med "platta" nosar som mops och bulldoggar och hundar med mycket päls kan få stora bekymmer bara av att det är varmt ute, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria. De kan behöva hjälp med att svalka av sig. Även äldre djur och hundar med sjukdomar, som exempelvis hjärtåkommor är extra känsliga.

Svåra inre skador

Överhettning kan ge upphov till allvarliga inre skador på till exempel hjärna, hjärta, tarmar, lever och njurar. Många hundar är i behov av sjukhusvård under flera dagar men det hjälper inte alltid för att rädda hunden. Om hundägaren själv satt in tidiga åtgärder för att svalka sin hund, förbättras hundens chanser att överleva.

Symtom på värmeslag

Ligger hunden medvetslös i bilen är det redan väldigt allvarligt. Andra symtom kan vara att hunden är vinglig, flämtar, har torra och röda slemhinnor i ögon och mun. Den kan även dregla, kräkas och ha diarré.

Handla snabbt vid värmeslag

Ta ut hunden ur bilen, bjud den om möjligt på vatten, duscha den eller blöt en handduk och blöt ner hundens päls ända in på bara skinnet. Använd absolut inte is för att kyla hunden. Åk sedan direkt till djursjukhus, klinik eller veterinärmottagning. Behandlingen fortsätter för att få ner kroppstemperaturen till ungefär 39 grader. Hunden kommer att få dropp och andra mediciner beroende på hur allvarligt hundens tillstånd är.

Tips på hur du förebygger värmeslag

  • Ha alltid med vatten till hunden
  • Raka ner hundens päls under de varma månaderna
  • Ta det extra lugnt varma dagar
  • Undvik träning

Övriga fakta

Agrias skadestatistik visar att 46 hundar har dött i sviterna av värmeslag de senaste sju åren, i snitt cirka 7 hundar per år.
Normaltemperatur för en hund är mellan 38-39 grader, temperaturer som går över 41-42 grader är skadliga för hunden.

Lämnas hunden eller katten i bilen bryter man mot Jordbruksverkets djurskyddsbestämmelser.