Tre unga talanger får Agrias Ridsportstipendium 2012

Agrias stipendium finns för talangfulla ryttare som framgångsrikt satsar mot sina mål och som är på väg att ta klivet till nästa nivå. I år tilldelas stipendierna de tre ryttarna Stephanie Linde, Elin Harkönen och Stephanie Holmén.

Agrias stipendium på 50 000 kronor delas ut till en Ponny-, en Junior- och en Young Rider-ryttare. Stipendiet delas ut under Stockholm International Horse Show. I år är stipendiaterna en voltigör, en hopp- och en dressyrryttare.

Dressyrryttaren Stephanie Linde, 13 år från Knivsta, får Agrias Ponnystipendium. Stephanie har, trots att hennes unga år kantats av svårigheter, hittat tillbaka till glädjen i att lyckas på tävlingsbanan. Tillsammans med kompisen och ponnyn Tequila Star har hon haft ett fantastiskt år. Bland hennes meriter finns flera segrar och placeringar upp till elitnivå. Målet är att kunna tävla internationellt med sin ponny.

Stephanie är dessutom en bra stallkamrat som gärna hjälper andra ryttare när det behövs.

Voltigören Elin Härkönen, 17 år från Almunge får Agrias Juniorstipendium. Elin har utövat voltige sedan hon var 11 år och varit med i landslaget sedan 2009. Hittills har hon hunnit bli dubbel svensk juniormästare, tagit NM-guld, representerat Sverige i två EM, och ett VM. Nu har hon köpt en egen häst för att kunna kämpa med de bästa voltigörerna i Europa och resten av världen.

– Jag är mer taggad nu än någonsin inför nästa säsong. Det är mitt sista år som junior och jag ska göra vad jag kan för att ta en titel vid junior-EM 2012, berättar Elin.

Hoppryttaren Stephanie Holmén, 20 år från Vellinge får Agrias Young Rider-stipendium. Stephanie rider sitt sista år som Young Rider och ska därefter ta klivet över till de stora sammanhangen. Stephanie är en ryttare med ödmjuk inställning både inför sina stallkamrater, hästar och konkurrenter.

Stephanie har tävlat framgångsrikt på både ponny och häst. Hon var med i det svenska young rider-laget som tog EM-silver i Paris förra året och vid årets utomhus-SM på Grevagården blev det medalj av ädlaste valör.

Hon brinner för det hon gör och är en målfokuserad ryttare. På kort sikt är det kval till ungdomshoppningen i Scandinavium och Falsterbo som hägrar. Men hon har siktet ställt högre.

– Mitt mål är att nå hela vägen upp till den internationella seniortoppen. Jag vet att det är en lång, tuff och kostsam väg dit, men jag är beredd att satsa helhjärtat, berättar Stephanie.

I stipendiekommittén finns representanter från Svenska Ridsportförbundet och Agria Djurförsäkring.

– De här ryttarna har inte bara fantastiska resultat – de är också ryttare som, med stor omsorg kring hästen, rider på ett smart hållbart sätt. Det visar sig på tävlingsbanorna att det ger resultat, säger Stefan Fur, affärsområdeschef Häst Agria Djurförsäkring.

– I år har vi haft fantastiska ansökningar och konkurrensen har varit stenhård. De som utsetts nu är tre duktiga ryttare som med rätt stöd har alla möjligheter i världen att nå dit de vill, säger Wiveka Lundh, sportchef på Svenska Ridsportförbundet.

Cina Seidefors, kommunikationsansvarig Agria Djurförsäkring, 073-964 20 01 eller Lotta Amnestål, informationschef, Svenska Ridsportförbundet, 070-979 56 35.

Följ Agria på twitter: @djurforsakring och @agriahast.