Picknick-tider farliga för hunden

En trevlig picknick för oss människor kan innebära ett veterinärbesök för människans bästa vän. Kvarlämnade rester som kycklingben, glasspinnar och majskolvar är frestande faror för våra hundar.

Exempel på picknickmat som kan vara farlig för hunden är olika sorters benrester. Tillagade fågel-, fläsk- och fiskben ska hundägare vara särskilt uppmärksamma på eftersom de kan splittras till mycket vassa bitar i magsäcken. Även glasspinnar blir sylvassa när de splittras och det händer att både flisor och hela pinnar perforerar hundars tarmar och magsäck.

– Benrester kan också sätta sig fast i gommen och i matstrupen på en glupsk hund som inte tar sig tid att tugga sönder dem ordentligt, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring. Se också upp med engångsgrillspett i trä som hunden tycker smakar gott av kött men som kan sticka hål på magsäcken och tarmen om hunden sväljer det.

Majskolvar är populärt att lägga på grillen men inte alls bra för en hund att sätta i sig.

– De sätter sig som proppar i tarmen. Enda sättet att rädda en hund som svalt en bit majskolv är att operera den, berättar Lotta som själv varit med och plockat ut bitar av majskolvar ur flera hundar.

Picknicktider innebär även andra faror än ätbara. En krossad glasflaska skär lätt sönder en hundtass. Och sönderskurna engångsgrillar av aluminium är också mycket vassa för en hundnos eller tass.

– Det bästa sättet att förhindra sådana här tråkiga olyckor är såklart att alltid slänga sitt picknickskräp i närmsta papperskorg. Att hålla lite extra koll på vad den egna hunden pysslar med i buskar och snår är givetvis också bra, avslutar Lotta.