Matilda Persson segrare i Agriahoppet

Det blev Matilda Persson, 21 år från Norrköping som vann stiltävlingen Agriahoppet i Ericsson Globe under Stockholm Horse Show. Matilda var inte snabbast runt banan – men hennes mjuka sits, samspel med hästen och tempo gav henne vinsten.

Matilda Pettersson red på Corace som är familjens egen uppfödning. Hon startade näst sist i finalen och fick hela 114 poäng av stildomarna Maria Gretzer (56,5) och Björn Carlsson (57,5). Matilda kunde därför lämna prisutdelningen i förstapriset - en Volkswagen Golf, värd cirka 187 000 kronor.

– Jag har inte fattat det riktigt än, säger Matilda. Jag har visserligen körkort – men ingen bil. Eller jo, nu har jag ju det, rättar hon sig.

Under året har Matilda samlat poäng i olika tävlingar. Hon hade gärna ställt upp i fler om hon kunnat, men arbete över sommaren satte stopp för det. Hennes sammanlagda poäng tog henne till distriktsfinal i Agriahoppet, igår kom hon tvåa i semifinalen.

– Corace var mer avslappnad idag, Själv var jag lika nervös i finalen som i semifinalen. Jag brukar inte vara nervös alls, säger Matilda som aldrig tidigare startat i en lika stor tävling som den här.

– Det var mycket som lockade i den här tävlingen. Att få tävla i Globen. Och att vinna en bil, berättar hon och säger i samma andetag att det inte har sjunkit in ännu.

  1. Matilda Pettersson, Hageby Ridklub /Corace,
  2. Natasha Pedersen, Heby Ryttarförening /Beach Belle
  3. Heléne Lagergren, Torsås Ryttarförening /Hobie Cat N
  4. Linn Skjetne, Åsbo Ryttarförening /Quite Lucky
  5. Jennikka Päivinen, Tidaholmsbygdens Hästklubb /Little Willie John
  6. Amanda Eriksson, Eriksmåla Ridklubb /Lucky One

I stiltävlingen Agriahoppet gäller det inte bara att snabbast komma felfri över hindren som räknas. I så fall hade resultatlistan sett helt annorlunda ut. Stor vikt läggs istället på ryttarens sits, vägval, tempo, balans och samspelet med hästen.