Julen en farlig helg för hundar

Hund ligger på en röd filt.
Choklad, julmat, julnötter och krusiga presentsnören. De hör alla julen till men gör också julen farlig för Sveriges 730 000 hundar. På Agrias webbplats presenteras de största hoten för våra fyrfotade vänner.

För hunden är julen en härlig tid. Hela ”flocken”, det vill säga familjen, är samlad. Det finns tid för lek, mys och långa promenader. Samtidigt finns många risker under denna högtid.

Håll chokladaskar utom noshåll för hunden och vekna inte när hunden bedjande ber om en bit choklad. Choklad innehåller teobromin, ett ämne som hundar är känsliga för och som kan orsaka chokladförgiftning. Har hunden fått i sig mycket choklad, som dessutom är mörk, kan den till och med dö.

– Var även försiktig med den vanliga julmaten. Se till att skinkan får svalna på ett ”hundsäkert” ställe, annars kan frestelsen bli för stor. Undvik att ge hunden ben som börjar på F: fågel-, fisk- eller fläskben. Hundar mår heller inte bra av fet och salt mat, råder Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Lusekatter och pepparkakor

Andra saker som är vanliga orsaker till veterinärbesök är pepparkakor, saffransbröd, ojästa degar, rå lök russin och stearin. Och dammsug noga under granen – för hundmagar kan inte smälta granbarr.

Julklappar och julpynt kan skada om det vill sig illa. Trasiga julgranskulor av glas kan ge elaka skärsår. Presentsnören är roliga att leka med, men om hunden skulle tugga i sig den kan tarmarna snöras åt och skäras sönder, med skadade tarmpartier som följd.

– Se också till att hunden inte tuggar i sig julpynt eller barnens leksaker. Man upphör aldrig att förvånas över alla konstiga saker som plockas ut ur hundmagar: valnötter, legobitar, små leksaker, till och med damtrosor och nylonstrumpor, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Inga veterinärkliniker öppna

Trots alla dessa faror firar veterinärerna också jul med stängda kliniker som följd.

– Ofta kan ett kvalificerat råd per telefon hjälpa dig att avgöra om ditt djur behöver akut vård och hur sjukdomen kan behandlas, fortsätter Lotta Möller och tipsar om Agrias Telefonveterinär som håller öppet när många kliniker har stängt. Där kan man också få information om närmaste veterinär med akutmottagning.