Sara-priset handlar om att utse en frisk och hälsosam ko. För att nomineras ska kon ge mycket mjölk av hög kvalitet, kalva med jämna mellanrum och få friska kalvar. Tanken med priset är att lyfta fram goda föredömen och rikta fokus mot djurens hälsa och hållbarhet. Bakom priset finns Agria Djurförsäkring och Viking Genetics.

Kon får gärna ha, som det heter på utställningsspråk, en vacker exteriör och kunna föra sig i utställningsringen. I de tre klasserna Jersey, SRB och Holstein fanns många sådana kandidater.  

Den friska och vackra kon 935 Gullros vann klassen Jersey. Hon finns på Wirums Säteri i Hjorthed och har fått fem kalvar. Hon är lätt att mjölka och är tidigare prisbelönt för sin mjölk. Därtill har hon ett fantastiskt utseende med ett enastående vackert huvud.

Hon visades av ladugårdsförmannen Annelie Karlsson, som var omtumlad efter vinsten.

– Vi började träna för tre veckor sedan, och då vägrade hon gå utan mutor, så det har varit en fantastisk utveckling, berättade hon efter prisutdelningen.

I klassen SRB, den röda korasen som är vanlig i våra svenska hagar, var det 1070 Linda som fick förstapriset.

– Hon är en tuff ko, med stor egen vilja, menar ägaren Göran Larsson som visade henne i utställningsringen. Linda, som annars finns i Torpane i Brålanda har kalvat nio gånger och är mycket vital.

I klassen Holstein vann 155 Sweetnes, som annars finns i Linghem. Sweetnes är en riktig kelgris som har bra fertilitet och bra mjölkmängd. Hon visades i ringen av Lisa Armerö. De har tränat på att gå i utställningsringen i månader.

­I första hand är det kons inre kvaliteter som räknas, men det går alltid att bättra på oddsen. Lisa berättar att de har klippt håret vid juvret, fönat och sprejat längs med ryggraden så att hårkammen ska stå upp.

Sara-priset premierar både inre och yttre kvaliteter. Tävlingen var öppen för alla fjärdekalvare och äldre kor av koraserna Holstein samt SRB och Jersey. Det är de raserna man ofta ser i svenska hagar. Vinnaren får ett resestipendium.

– Resan som lockar är att bilen ner i Europa, berättar Sweetnes ägare Lars-Gunnar Samuelsson.