Personer som arbetar för djur som far illa gör det ofta i det tysta och med knappa medel. Av den anledningen har Agria Djurförsäkring instiftat priset Djurens Hjälte. Priset ska lyfta fram eldsjälar som gör sitt yttersta för våra tamdjur. Hjälten får dessutom ett stipendium på 25 000 kronor så att han eller hon ska kunna fortsätta sitt viktiga arbete

Nominerar kandidater gör du på agria.se. Där kan du också komplettera med referenser. Nomineringen stängd.

– Djurens Hjälte utses av representanter från olika djurorganisationer med stor kännedom om djursverige, berättar Cina Seidefors, Agria Djurförsäkring.

Tidigare vinnare av Djurens Hjälte har varit engagerade i allt från uppbyggnad och drift av hund- och kattstall, personer som hjälper vanvårdade hästar, moderlösa föl och nu senast till kvinnorna som tar hand om hemlösa marsvin.

Vilket djurslag som berörs påverkar inte möjligheten att vinna, men chanserna ökar om man kan peka på ett specifikt projekt eller har oberoende referenser.

– Den som får priset ska ha gjort något riktigt speciellt utöver sitt vanliga arbete. Vi söker personer som med kraft och engagemang gjort stor skillnad för djurens framtid, och kan inspirera andra att göra detsamma, fortsätter Cina Seidefors.

Priset instiftades för att uppmuntra människor som arbetar i det tysta för att öka tryggheten för djuren.

– Stipendiet kan underlätta det viktiga arbetet, men framför allt vill vi rikta strålkastare och beröm mot personer som förstår djurens villkor och ägnar tid åt att verka för deras sak, avslutar Cina Seidefors.

Djurens Hjältar genom åren:

2010- Mia Winge, Irene Ljunggren, för deras engagemang för marsvin som far illa.

2009 - Maria Berntsson; för den svåra uppgiften att ge hemlösa katter ett bättre liv

2008 - Ingen hjälte utsågs

2007 - Kerstin Malm; som arbetar strategiskt och direkt för bl a katter.

2006 - Henrik Hult hjälper moderlösa föl

2005 - Willy Heyman; en eldsjäl bakom Stockholms Hund- och kattstall.

2004 - Marina Reuterswärd arbetar för att hundarna ska få det bättre.

2003 - Inga-Lill Bjurman; arbetar för vanvårdade hästar.

Följ oss gärna på Twitter: @djurforsakring.