– Att skapa trygghet för hästar och ryttare är en del av vår vardag. I filmen ”Säker med häst” får du många bra tips, berättar Stefan Fur på Agria Djurförsäkring som är initiativtagare till filmen.

I filmen berättar Eva Lundqvist, lovande hoppryttare som precis skulle delta i ungdoms-EM, hur hennes liv drastiskt förändrades vid en olycka. Hon skadades inte på tävlingsbanan utan när hon skulle lasta sin häst; hästen blev rädd och drog med sig Eva som föll och skadade sig så illa i bakhuvudet att hon låg i koma i tre veckor.

– Evas historia är tack och lov ovanlig, men årligen skadas människor av incidenter med hästar där mer kunskap hade kunnat förhindra olyckan, säger Stefan Fur.

Filmen handlar både om hästens beteende som flock- och flyktdjur samt ger handfasta råd om hur du bör agera mot hästen i olika situationer. Ofta handlar det om att förutse hur hästen ser på faror och att vara uppmärksam, men även att visa tydligt ledarskap.

Den berättar också kort om vad du bör tänka på vad gäller försäkringsskydd för din egen del. I alla Agrias hästförsäkringar ingår en olycksfallsförsäkring. Agria Incident, som täcker bland annat sjukvårdskostnader och specialistvård för personer som skadas av en Agriaförsäkrad häst. Eva berättar i filmen om hur viktigt det är att kontrollera att kostnader för rehabilitering ingår i de försäkringar man har.

Filmen, som är sju minuter lång, ska användas under utbildningar i Säker Hästverksamhet, på clinics och träffar som Agria anordnar ute i landet.

Filmen finns också för alla andra intresserade på YouTube.

Följ oss gärna på twitter @djurforsakring och @agriahast