Agriatravet växer till Sveriges största amatörserie

Det behövs fler tävlingar som uppmuntrar amatörerna att utvecklas, tycker Agria Djurförsäkring och Svenska Travsportens Centralförbund, STC. Av den anledningen fortsätter Agria och STC sitt samarbete där en stor del av satsningen handlar om att stödja tävlingar för amatörer och monté.

Succén från förra året kommer igen. Samarbetet mellan Agria Djurförsäkring och STC fortsätter och det gör också satsningen på amatörerna och montéryttarna. I fjol valde över 400 kuskar och montéryttare att starta i Agriatravet och då som nu går 24 till final på Solvalla. Nytt för i år är att finalerna ligger på Kriteriesöndagen och att ATG går in i satsningen. Det här innebär att segrarna vinner varsin spännande resa för två personer till ett fantastiskt travlopp utomlands.

– Det känns extra roligt att finalerna ligger på Kriteriesöndagen. Vi tror att det ger cupen än mer status när man tävlar på en av travsportens största och viktigaste travdagar, säger Stefan Fur, affärsområdeschef på Agria Djurförsäkring.

Som i fjol spänner Agriatravet från norr till söder med 75 amatör- och montélopp. Cupen är öppen för alla amatörer med tävlingslicens – tjejer, killar, unga och gamla. Det finns för närvarande ca 1400 amatörkuskar och ca 600 montéryttare.

– Vi är glada över att samarbetet med Agria fortsätter och satsningen på amatör och montésporten. Det är angeläget att dessa grupper kan stimuleras så att breddprofilen i svensk travsport ytterligare förstärks, säger Johan Abenius, utvecklingschef på STC.

Förutom denna breddsatsning genom Agriatravet riktar sig Agrias totala satsning inom travet även till eliten, bland annat genom huvud­sponsor­skapet av Svenskt Travkriterium. Satsningen både på bredd och på elit är självklar då en bra elit stimulerar bredden och dagens amatörer kan bli morgon­dagens elitstjärnor.

– Av de 24 finalisterna i fjol var 14 kvinnor och det är verkligen roligt, avslutar Stefan Fur, som menar att ett av målen med Agriatravet är att få in fler kvinnor i trav­sporten.

Cupen startar den 1 april.