Djur är ovetande om den stora insats de gör för oss människor när de berikar våra liv och ibland till och med räddar liv. Vi människor behöver också påminnas om detta och därför söker nu Agria Djurförsäkring tillsammans med organisationen Manimalis för andra året efter djur som kan bli Årets Hjältedjur år 2010.

– För många människor kan ett djurs insats innebära skillnaden mellan liv och död eller livskvalitet och leda. Det är just detta som Agria vill lyfta fram i priset Årets Hjältedjur och därför söker vi nu fyrbenta kandidater, berättar Suzanne Burdén, kommunikations-ansvarig på Agria Djurförsäkring.

I fjol fick bordercollien Jenna priset Årets Hjältedjur, som delades ut för första gången. I smällkalla januarinatten öppnade hon själv ytterdörren och skällde envist tills matte vaknade och upptäckte att ladugården brann. Genom sin intuition, kreativitet och envishet räddade Jenna 160 kor från att dö i lågorna.

Vem som helst kan nominera ett eller flera djur på www.agria.se/Årets hjältedjur 2010 fram till den 29 oktober. Därefter utser en jury, bestående av representanter från olika djurägarorganisationer, vilket djur som blir Årets Hjältedjur år 2010.

– Djuret belönas med ett stipendium på 25 000 kronor som ska gå tillbaka till en verksamhet som gör nytta för andra djur, säger Suzanne. Dessutom får djuret saker från Agriashop för 1 000 kronor och om pristagaren säger mjau eller vov får denne dessutom gåvor från Pedigree eller Whiskas för cirka 2 000 kronor.