Ridsporten en miljon närmare Kentucky-VM

De sju grenarna inom Svenska Ridsportförbundets har kommit ett steg närmare VM i Kentucky nästa år. Agria Djurförsäkring, som är ridsportens huvudsponsor, bidrar med en miljon för att svenska ryttare och kuskar ska kunna kämpa om medaljerna.

Bidraget, den så kallade Agria-miljonen, är en del av ett långsiktigt samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet och Agria Djurförsäkring. Sedan 2003 har Agriamiljonen bidragit till att grenarna inom förbundet kunnat utvecklas på elitnivå. I år går Agriamiljonen oavkortat till VM som avgörs i Lexington, Kentucky i USA.

– Agrias stöd betyder extra mycket den här gången. Ett VM är ett stort åtagande för oss och det är tryggt att ha en grundplåt till satsningen, säger Carina Sjöberg generalsekreterare för Svenska Ridsportförbundet.

– Ett mästerskap på andra sidan atlanten kräver stora insatser från både ryttarna och förbundet. Att svenska representanter deltar är viktigt och nödvändigt – inte bara för att dagens elitryttare ska få chans till medaljer. För den vanliga ryttaren är det minst lika viktigt att det finns bra förebilder inom sporten, menar Henrietta Hansson, vd för Agria Djurförsäkring.

Agrias elitsatsning har redan under detta år funnits med i grenarnas planering och uppladdning för nästa års VM. Fälttävlan har ett generationsbyte på hästsidan. Tack vare medel från Agriamiljonen har förbundskaptenen kunnat satsa på träning för de hästar som kan komma ifråga för större uppgifter nästa år. Dressyrryttarna har haft träningar för sin supervisor Hubertus Schmidt och hoppryttarna har kunnat hjälp av en extern tränare.

Ryttar-VM, 2010 Alltech FEI World Equestrian Games som den officiella titeln lyder, avgörs i Lexington, Kentucky, USA 25 september till 10 oktober nästa år. Kentucky Horse Park laddar som bäst för att ta emot ryttare, kuskar och voltigörer i de åtta grenar som ska avverkas under 14 dagar. Ryttar-VM har vuxit sedan det första samlade mästerskapet i Stockholm 1990 då sex grenar, hoppning, dressyr, fälttävlan, fyrspannskörning, distansritt och voltige, stod på programmet. 2006 tillkom reining och nästa år finns dressyr för ryttare med funktionshinder med i programmet.

I samarbetet mellan Agria och Ridsportförbundet ingår, förutom elitsatsningar, även tydliga satsningar för bredden. Då handlar det om olika former av aktiviteter som ska stimulera ryttare att utveckla sin ridning och samvaro med hästar.