Revanschsugen stilryttare till Ericsson Globe

Johanna Panzar från Karlshamn Ridklubb och Felicia Hultberg från Helsingborg Fältrittklubb blev andra paret som kvalade till semifinalen av Agriahoppet i Ericson Globe. Men innan de rider in i Ericson Globe väntar en träningsdag för Lotta Björe tillsammans med de övriga tio finalisterna.

Vinnaren i helgens kvartsfinal i Munka-Ljungby är lite av en veteran i stilhoppnings­sam­­manhang. I fjol kom Johanna till semifinalen i Globen. Och hon är väldigt revansch­sugen.

 Som tävlingsryttare tycker jag att det är en unik chans att bli bedömd, säger Johanna. Stilhoppning är väldigt utvecklande, det är därför jag anmälde mig i år igen. Det är en jättebra möjlighet för oss ryttare att få feedback om vi är på rätt väg i ridningen.

Hästen Cleveland Ask, som är 15 år, köpte Johanna från Holland för tre år sedan. Som hörs på namnet är han uppfödd på det berömda stuteriet Ask och är nästan 1.80 cm hög.

 Jag hade en jättefin känsla i kvartsfinalen. Det var en väldigt bra bana med långa avstånd. Han har en väldigt stor galopp så jag missade tyvärr ett avstånd och rev ett hinder. Då trodde jag att det var kört, men jag fick bra stilpoäng så det räckte till seger i alla fall, berättar Johanna som till vardags pluggar till sjuksköterska.

Cleveland Ask är hennes enda egna häst men hon har också ett jättebra samarbete med en uppfödare av hopphästar som har flera unghästar som hon rider, visar och tävlar.

 Nu senast visade jag en fyraåring på kvalitetsbedömningen så jag är van att bli bedömd, skrattar Johanna.

De två bästa från varje zon går vidare till semifinalen på Ericsson Globe inför Stockholm International Horse Show i november. De sex bästa går sedan till finalen den 27 november. Precis som i fjol åker vinnaren hem med ett hästsläp från Thule. Men innan dess blir de tolv ryttarna inbjudna till en träningsdag med Lotta Björe för att kunna få hjälp inför finalen.

De övriga fyra kvartsfinalerna är: Ljungby 12 september, Runsten 26-27 september, Umeå 24-27 september, Hammarö 10-11 oktober.