Lämna inte hunden i bilen i vårvärmen

Hundar svettas inte som vi människor – därför kan bilen bli en dödsfälla för hunden även om vädret är växlande. Varje år förlorar onödigt många hundar livet på grund av att de lämnats i en varm bil.

Tjugo grader och växlande sol – varmare än så behöver det inte vara innan bilen förvandlas till en dödsfälla för hunden. Varje år förlorar onödigt många hundar livet på grund av hundägare som underskattar värmens kraft.

– Lämna aldrig djur kvar i bilen – inte ens om du lämnar ett fönster nedvevat eller bakluckan öppen, råder Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Varje år drabbas onödigt många hundar av den plågsamma död värmeslag kan innebära. En djurorganisation gjorde ett enkelt experiment och lade en termometer i en bil som parkerades i skuggan en morgon när temperaturen var 14 grader. Efter tre timmar hade temperaturen utomhus stigit till 20 grader med växlande sol. I bilen visade termometern 47 grader; en temperatur som kan vara livsfarlig för hunden.Är utetemperaturen runt 20-22 grader kan värmen stiga till 85 grader i bilen beroende på väderlek.

– Hundar svettas inte som vi människor, utan reglerar sin kroppstemperatur genom tassar och munnen. Är det för varmt börjar de hässja, det vill säga flåsa med korta andetag för att försöka sänka kroppstemperaturen. Då förlorar de vätska med utandningsluften, berättar Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Kan få svåra skador och riskerar dö. När hundens kroppstemperatur blir för hög kan den få allvarliga skador i hjärnan, hjärtat, tarmarna, levern och njurarna. Den kan också få olika blodförändringar.

– Agera snabbt för att rädda en hund som blivit överhettad. Duscha den kallt eller blöt ner den med en kall, blöt handduk. Hunden ska vara blöt in på bara skinnet. Ta tempen om du kan och åk genast till veterinären, råder Lotta Gunnarsson.

Den som lämnar ett djur i en varm bil kan bli åtalad för djurplågeri. För den som räddar ett djur i nöd ur en varm bil får stöd av Brottsbalken §24. Hon ger också rådet till hästägare som ska transportera hästar under varma årstiden

– Se till att ventilationen i transporten är bra, för även hästar påverkas av värmen.