Hunden Jenna räddade 160 kor från att brinna inne

Det nyinstiftade priset Årets Hjältedjur tilldelas bordercollien Jenna. I smällkalla januarinatten öppnade hon själv ytterdörren och skällde envist tills matte vaknade och upptäckte att ladugården brann. Genom sin intuition, kreativitet och envishet räddade Jenna 160 kor från att dö i lågorna.


En hund som själv kan öppna ytterdörrar kanske inte alltid är det man önskar sig. Det är inte längre något som bekymrar Lisette Malm från Boden, matte till Jenna. En smällkall januarinatt i vintras vaknade hon av att just detta hade hänt. Jenna stod utomhus och skällde frenetiskt. Och trots att det annars inte var några problem med att få Jenna att lyda, vägrade hon komma in när matte kallade på henne. Precis då slog de första lågorna upp ur ladugården.

– Tack vare Jenna kunde vi få ut de flesta av de drygt 200 djuren som fanns i ladugården, berättar Lisette Malm, som är nöjd och stolt över sin ”brandlarmshund”.

Nästa söndag flyger hon tillsammans med dottern Malin till Stockholm för att ta emot priset ”Årets Hjältedjur” som instiftats av Agria Djurförsäkring och organisationen Manimalis. Priset finns för att lyfta fram hur viktiga djur är för oss människor och juryn består av representanter från olika djurägarorganisationer.

– Vi vill visa hur samspelet mellan fyrbenta och tvåbenta många gånger är mer sofistikerat än man kan tro, menar Henrietta Hansson som är vd för Agria Djurförsäkring och den som delar ut priset i Ericson Globe.

Juryns motivering

Bordercollien Jenna räddade en sen januarikväll 160 kor från en säker död. I 27 graders kyla lyckades hon själv öppna ytterdörren och gå ut, väcka matte med skall och envist vägra komma tillbaka in. Tack vare detta upptäcktes lågorna som slog upp ur den brinnande ladugården. Jennas rådiga ingripande begränsade branden och gör henne till en värdig mottagare av priset Årets Hjältedjur 2009.

Som pris får Jenna välja en djurorganisation dit 25 000 kronor doneras i hennes namn. Jenna får dessutom presenter från Agriashop till ett värde av 1 000 kronor samt hundmat från Pedigree för 2 000 kronor.