Dressyrens talanger kommer till Öland

Lördagen den 26 september får Öland lära känna de två dressyrtalangerna Elin Jeppson och Emelie Brolin i Team Agria. De kommer då till Långöre där de visar några av sina hästar och delar med sig av sina egna erfarenheter i arbetet med att utbilda hästar hela vägen till Grand Prix.

- Det här är en unik chans för alla hästintresserade på Öland med omnejd att få se de duktiga tjejerna i Team Agria, säger Jan Fristedt, känd profil både på Öland, där han är aktiv i stall Ninni Svensson, och i övriga hästsverige som en mycket populär speaker på alla de stora hästtävlingarna.

På sina egna hästar visar Elin och Emelie hur de, beroende på hästens ålder och utbild­ning, anpassar träningen. En unghäst som grundutbildas behöver ledning och en röd tråd, medan en häst som tränas för Grand Prix tränas på ett annat sätt. Att variera träningen för alla hästar är viktigt för hållbarhet och motivation och ett annat tips är att låta hästens självförtroende växa och alltid avsluta träningen när hästen går som bäst.

- Vi hoppas att alla som kommer till clinicen känner sig inspirerade och mer säkra när de jobbar med sina egna hästar, fortsätter Emelie.

Åskådarna får även se en Pas de deux – en spegelritt – som teamet visade under Göteborg Horse Show i Scandinavium tidigare i år.

- Det här är ett väldigt bra tillfälle att få visa upp hur vi jobbar med våra hästar och en bra träning att rida inför publik, berättar Emelie.

Precis som med människor är hästar individer och det är enormt viktigt att känna av och anpassa utbildningen för varje häst. Den 24-27 september arrangeras Ölands skördefest för trettonde året med bland annat häst- och hunddagar hos stall Ninni Svensson i Långöre. Fritt inträde men en parkerings­avgift på 20 kronor för de som kommer med bil.

Förutom Team Agrias framträdande inbjuds besökarna på en workshop i samma tema på fredagen. Den leds av Maria Falk som har 13 års internationell erfarenhet samt beridar- och den svåra meisterutbildningen.