Djurens Hjälte Maria är hemlösa katters ängel

Där hemlösa katter har det som svårast — dit söker sig Maria Berntsson, Göteborg, för att rädda dem från ett liv i misär och sjukdom. För detta enträgna, svåra och ibland tröstlösa arbete tilldelas hon priset Djurens Hjälte 2009.

- Det värsta är att arbetet aldrig tar slut, det finns så många katter därute som behöver hjälp, säger Maria och tillägger att alltför många människor tror att katterna klarar av ett hemlöst liv bättre än vad de gör.

Maria har sett alltför mycket av kattlidande; klor som växer in i trampdynorna, munhålsproblem, svält, öronskabb, urinvägsproblem och bettskador. Ur egen ficka eller med medel hon samlat in själv bekostar Maria veterinärvård, kattmat och annat som kan behövas. Bland annat använder Maria sina konstnärliga talanger och säljer de akvareller hon målar till förmån för katterna.

Detta ihärdiga arbete gör att juryn för Agrias pris Djurens Hjälte, som består av representanter från olika djurägarorganisationer, utsett henne till årets pristagare. Förutom äran får Maria 25 000 kronor som ska gå till fortsatt arbete för djuren.

- Jag hoppas att detta bidrar till att jag kan göra mer för att höja katternas status. Mitt mål är att fler ska förstå att katter behöver oss människor mer än vi tror. Framför allt de katter som förlorat tilltron till oss, säger Maria Berntsson, som låter hela prissumman gå till hennes arbete med katterna.

Juryns motivering lyder: Med en stenhård vilja tar sig Maria Berntsson an den svåra uppgiften att ge hemlösa katter ett bättre liv. Att det ofta innebär timslång väntan i ur och skur, höga kostnader ur den egna plånboken och ett evigt sökande efter nya hem spelar ingen roll. Maria är katternas ängel och Djurens Hjälte år 2009.

Den 29 november tar hon emot priset under Stockholm International Horse Show i Ericsson Globe i Stockholm. Priset får hon av Henrietta Hansson, vd för Agria Djurförsäkring som delar Marias önskan om att alla djur är värda ett liv i trygghet.

- Priset Djurens Hjälte är till för att lyfta fram eldsjälar som ofta arbetar i det tysta, visa att deras arbete är viktigt och förhoppningsvis inspirera andra människor, menar Henrietta.

Vid prisutdelningen delar Maria scenen med Lisette, matte till border collien Jenna som tar emot priset som Årets Hjältedjur 2009 efter att ha räddat 160 kor från att brinna inne.