De rider tillsammans – femtio mil ifrån varandra

Genom att klocka tider, filma och skicka filer till varandra förbereder sig TeamAgria-ryttarna Elin Jeppsson och Emelie Brolin inför deras shownummer på Göteborg Horse Show. För även om Pas de Deux – spegelritt – kräver 100 procent samspelthet och koordination litar de på informationsteknologin. Fram till dan innan uppvisningen tränar de ihop – via datorn.

Spegelritt, som är ett vackert och graciöst shownummer där ekipagen rör sig synkroniserat kräver mycket av ryttaren och hästen. Man ska inte bara hålla koll på sin egen ridning, utan även på det andra ekipaget. Elin Jeppsson och Emelie Brolin, som är de två dressyrryttarna i TeamAgria, har visserligen ridit ihop tidigare, men förberedelsen inför detta shownummer gör de med femtio mil emellan sig.

– Vi planerade och sprang programmet tillsammans i höstas. Men vi har bara ridit programmet var för sig. Samspeltheten säkrar vi genom att klocka tider och skicka filmer mellan varandra, berättar Emelie som inte är ett dugg orolig för att förberedelserna genom modern informationsteknik inte ska vara tillräcklig. Elin Jeppsson i Ystad tycker att detta är ett underskattat sätt att träna när man bor långt ifrån varandra.

– På det här sättet slipper vi släpa hästarna fram och tillbaka i Sverige. Vi får mer tid att träna detaljerna på hemmaplan, menar Elin som låter någon annan i stallet vara Emelies stand in under träningen. På samma sätt tar någon av Emelies stallkompisar Elins roll när hon förbereder sig i Sparreholm.

– Det svåraste är att inte kunna korrigera ridningen på en gång när det blir fel. Men vi träffas ju dagen före showen och har möjlighet att göra det då. Vi har ju ridit ihop tidigare i och med att vi båda är med i Team Agria, förklarar Elin.

TeamAgria är Agrias elitsatsning som ska hjälpa fram morgondagens ryttarstjärnor. Teamet består också av Angelica Augustsson och Sara Molvidson. Satsningen är unik och handlar inte bara om att utveckla ryttarna till häst. De får även stöd i sin personliga utveckling, sina karriärplaner, sin kost, träning och sitt ledarskap.

– Att rida ett shownummer av det här slaget är en värdefull förberedelse för stora tävlingar. Vill man ha framgång är det viktigt att kunna prestera inför stor publik, berättar Emelie. Temat på Elin och Emelies ritt och deras kläder är fortfarande hemligt.