Agriatravets finalister klara till Solvalla

Efter över 70 lopp med 400 deltagare från hela Sverige är det klart vilka 24 amatörer som går vidare till finalen i Agriatravet på Solvalla den 2 oktober. Av alla finalisterna är 14 kvinnor, en av dem är Åsa Svensson från Mantorp som tagit sig till finalen både i sulky och i monté.

Det finns för få tävlingar som uppmuntrar amatörerna att utvecklas till elitstjärnor. Därför har Agria Djurförsäkring och Svenska Travsportens Centralförbund, STC, satsat på Agriatravet. Tävlingarna är öppna för alla amatörer med tävlingslicens – tjejer, killar, unga och gamla.

– Av 24 finalister är 14 kvinnor och det är verkligen roligt, säger Stefan Fur, Agria Djurförsäkring som menar att ett av målen med Agriatravet är att få in fler kvinnor i travsporten.

De första loppen gick i februari i år. Intresset har varit väldigt stor med över 400 deltagande kuskar och ryttare. Efter över 70 lopp från norr till söder är nu de 24 finalisterna klara.

En av dem är unik. Hon har nämligen lyckats ta sig till final i både monté och i sulky. Åsa Svensson från Mantorp har haft travlicens sedan 1994 och när montén kom till Sverige för några år sedan tog hon även montélicens.

– Det som är extra bra med Agriatravet är att alla ryttare är välkomna. Montén är så ung som sport så jag tycker det är viktigt att alla får chansen, säger Åsa.Att finalerna går på en av Sveriges främsta travbanor, Solvalla, är också kanon.

I Agriatravet har Åsa främst kört sin egentränade häst Dolphine Brian. Men i montén har hon även ridit andras hästar. Bäst har det gått med Speede My Love som tränas av Sandra Svensson.

– Det går lite bättre i monté, så just nu är det roligast, skrattar Åsa. Men eftersom sulkyloppen dominerar svensk travsport prioriterar vi även dessa.

Finalerna går fredagen den 2 oktober på Solvalla. Förutom äran åker de två vinnarna hem med var sin resa för två personer till det stora travloppet Criterium de Vitesse i Nice 2010.