Edda och Linda blev årets Sara-kor

Den röda kon 978 Edda från Kalmar och den svarta kon 99 Linda från Sölvesborg utsågs till Årets Sara-kor på Elmia i helgen. Det var en noggrann granskning av kons hälsoprofil och röster från Elmias besökare som ledde korna fram till segern.

Trots att risken för sjukdomen blåtunga satt stopp för djur på ELMIA utsågs två friska och vackra kor till årets Sara-kor. Vinnare i klassen SRB blev Edda som ägs av Ingelstorps Naturbruks­gymnasium i Kalmar. I klassen för holstein var det Linda som ägs av Johanna och Jörgen Andersson i Sölvesborg som knep förstaplatsen.

Sara-priset handlar inte bara om skönhet. För att överhuvudtaget nomineras ska kon ge mycket mjölk av hög kvalitet, kalva med jämna mellanrum och få friska kalvar. Före nomineringen granskas kornas hälsoprofil noggrant. Tanken med priset är att lyfta fram goda föredömen och rikta fokus mot djurens hälsa och hållbarhet. Bakom priset finns Agria Djurförsäkring och Viking Genetics.

– Korna själva var inte på plats på grund av smittorisken för sjukdomen blåtunga. Men deras ombud tog stolta emot priset som bland annat bestod av ett resestipendium på 10 000 kronor, säger Rasmus Troedson, Agria Djurförsäkring.

Sara-priset premierar både inre och yttre kvaliteter. Tävlingen var öppen för alla fjärdekalvare och äldre kor av koraserna holstein samt svensk röd och vit boskap, SRB.