Vatten och grovfoder

Tillgång till bra vatten dygnet runt är viktigt för att undvika kolik, och likaså att hålla koll på att ponnyn verkligen dricker. 20 liter är en vanlig fylld stallhink vilket innebär att man ofta behöver titta till och fylla på hos sin ponny så att den har ordentligt med färskt vatten.

En foderstat med i huvudsak grovfoder är också viktigt för att undvika att ponnyn får kolik. Ponnyns mage mår bättre av grovfoder, samtidigt som det hjälper till att hålla värmen i kylan. Om ponnyn står i en sandpaddock eller på sandjord kan grovfodergivor ute minska risken för sandkolik.

Tänk på att:

  • Fodra med i huvudsak grovfoder
  • Din ponny har tillgång till färskt, gärna ljummet vatten
  • Vattnet fryser även i hagen - kontrollera vattnet både inne och ute!

Se till att ponnyn är torr

Många som rider mycket klipper sin ponny för att det ska bli lättare för dem att torka, då det inte är bra att släppa ut en blöt häst i kylan. Svetten fryser lätt och ponnyn kan inte använda pälsen isolerande på samma sätt som när den är torr. Så var alltid nog med att din ponny är torr innan du släpper ut den i kylan eller ställer in den i boxen.

Motion

Ponnyerna rör mycket mindre på sig i hagen när det blir kallare, snön gör det svårare för dem att leka och busa och halkan gör att de självmant inte sätter samma fart som innan. Med mindre motion ökar också risken för kolik, så var noga med att anpassa mängden foder och rörelse.

Ponnyerna kan också bli busigare än vanligt när de inte rör på sig så det är viktigt att man inte låter dem vila helt. Ha koll på din träningsplanering och hinner du inte rida så gå en promenad med din ponny.