Att arbeta med ponnyn utomhus i naturen har flera fördelar och att väva in
utepass i veckoplaneringen ökar möjligheten att bygga långsiktigt hållbara
och friska hästar. Vi vet att både hästar och ponnyer mår bra av variation i underlag, omväxlande träning och mental stimulans.

Genom att använda din kreativitet hjälper naturbanan till att skapa en positiv ponny med naturlig framåtbjudning - prova själv och utvärdera därefter. Behöver du tips på övningar? Då hittar du ett helt gäng här. 

Naturbanan bra komplement till vanlig träning

Ett ridpass på naturbanan kan se ut på olika sätt. Det kan både användas i början eller slutet av ridpasset för att värma upp/värma ur för att sedan gå till ridhuset eller ridbanan, men du kan lika gärna rida hela träningspasset ute på naturbanan. Fråga din tränare nästa gång om ni inte kan ta träningspasset utanför ridbanan eller ridhuset - det kan hjälpa dig att få igång din fantasi kring vad man kan göra i naturen. 

Fördelar med att rida på en naturbana:

 • Framåtbjudning – Att träna ponnyn utomhus ger den en naturligt bra framåtbjudning. Att ponnyn bjuder framåt är den viktigaste delen i ridningen oavsett vilken disciplin du tränar.
 • Varierande – Att variera träningen gör både att ponnyn håller sig glad, men det är
  framför allt viktigt för hållbarheten. Att den får gå på varierat underlag stärker
  senor, ligament och leder.
 • Lösgörande- Genom att använda naturens vändningspunkter genom voltarbete,
  serpentiner och även träna rakriktning blir ponnyn lösgjord och mjuk.
 • Stärkande- Att arbeta upp och ner i backar och på olika underlag är bra muskelträning för hästen eller ponnyn. Att arbeta över stockar gör också att ponnyn får arbeta och stärka sig i ryggen.
 • Lydnad- Genom att hela tiden aktivera ponnyn med olika uppgifter, så som klättring, övergångar, volter och genom att variera hur du rider, så blir ponnyn mer lyhörd och lydig. Att ha en lyhörd ponny gör att du kan förfina dina hjälper och på så sätt ha en mjukare hand och rida mer med ditt säte.