Vad ska du tänka på när mörkret faller?

tänk på att använda reflexer i mörkret Foto: Sophia Maule

Ponnyer är vanedjur och det är väldigt viktigt att vi tänker till lite extra den här tiden på året när det fort blir mörkt.

Rutiner

Ponnyerna märker av mörkret mycket mer än man tror, även om man brukar ta in ponnyerna en viss tid så är de vana att gå in när det är ljust. Därför är det lätt att många ponnyer blir otåliga och vill in tidigare. Då är de oftast extra laddade och har väntat lite längre en vanligt vid intaget. Se då till att du i början alltid har någon med dig när du tar in hästen innan du vet hur den reagerar.

Belysning

På de ställen det finns möjlighet att tända en lampa så använd den belysning som finns. Tänd utanför ridhuset och stallarna så att det blir lättare och tryggare vid hantering av ponnyn i mörkret. Bara för att det finns belysning ska du inte hoppa över reflexerna, använd alltid reflexer.

Ridning

Även om ponnyerna har bättre mörkerseende än vad vi människor har så ser de inte lika bra som de gör i dagsljus. Ska man rida i mörkret är det viktigt att tänka på att ponnyn inte har samma kontroll som på dagen. De kan snubbla eller bli rädda lättare än i dagsljus.

Reflexer

Viktigast av allt när man hanterar sin ponny i mörker är att man måste synas, tänk om ett fordon närmar sig er och ni inte blir upptäckta i tid. Både du och din ponny måste ha reflexer eftersom att händer något kan ponnyn komma lös och då måste ni båda vara lätta att upptäcka.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg