Vad ska du tänka på när du leder din ponny?

Ryttare leder ponny Foto: Sophia Maule

Hästar är flyktdjur och många olyckor händer vid hantering av hästen eller ponnyn. I den här artikeln får du tips på hur du leder och hanterar din häst på rätt sätt så att det blir säkert för er båda.

Ledarskap

Eftersom att ponnyn är ett flockdjur vill den gärna ha en tydlig ledare. När du hanterar ponnyn så är det du som är ledaren.

Därför ska du se all hantering av din ponny som träning - Fokusera på ponnyn när du leder den, inte på något annat till exempel mobiltelefon eller din kompis. När du leder ponnyn ska du alltid gå bredvid den på vänster sida i höjd med ponnyns bog. Vanligt är att man har ponnyn lite bakom sig och då kan den lätt springa över dig, men du tappar också ledarskapet eftersom du inte ser ponnyn.

Utrustning

Det är väldigt viktigt med rätt utrustning, du ska ha en grimma i rätt storlek som är korrekt fastspänd. Du leder ponnyn i ett grimskaft utan knutar som du håller med båda händerna, du ska låta grimskaftet ”löpa” genom händerna så det aldrig kan fastna runt hand eller arm. Med en hetare ponny kan man också leda i kedja, det är också alltid bra att ha hjälm och handskar.

Hage

När du leder din ponny till hagen ska du gå igenom alla rutiner innan. Är det andra hästar i hagen? Kan du öppna grinden själv? När du kommer till hagen ska du alltid gå in, stänga grinden och vända ponnyns huvud mot grinden innan du släpper. Du ska alltid gå undan fort när du släppt ponnyn och akta dig eftersom den kan busa iväg.

Ridning

Ska man leda hästen innan ridning kan man leda i tyglarna som då ska vara nere från hästens hals, eller i ett grimskaft som man fäster i bettringen. Man kan också leda i en longerlina som man sedan också kan använda att longera hästen i innan ridning om det behövs.

Tävling

När du leder din häst på träning eller tävling i ny miljö ska du tänka på att den kan vara mer spänd än vanligt, den kanske blir rädd för oförutsedda saker och du som ledare måste vara steget före. På tävling kommer det oftast hästar som din häst inte känner så du ska inte gå för nära andra hästar. Vanligtvis får man inte heller leda hästen på framridning utan man ska sitta upp innan man går in på framridningen. Hingstar får inte ledas av barn under 18 år och hjälm är att rekommendera.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg