Vad är fång?

ponny betar gräs i hage Foto: Karianne Widsell

Skolavslutningarna är klara, fler och fler börjar gå på semester. Stallarna stängs och många släpper ut sina ponnyer på beten.

En av de största riskerna med att släppa ponnyn på ett kraftigt grönbete är fång. Många har hört ordet men alla kanske inte vet vad det innebär. Fång är en vanlig sjukdom hos häst som framförallt visar sig på hästens hovar. Det är en inflammation i hoven och den vanligaste orsaken till fång är för mycket foder. Exempel på detta  är för mycket kraftfoder eller när hästen släpps på grönbete. Hästar kan också få fång av andra faktorer.

Hur märker man om ponnyn har fång?

När ponnyn har fång får den oftast väldigt svårt att gå och framförallt vända på liten volt. Hovarna blir väldigt varma och den kan få feber. Om du misstänker att din ponny har fång ska du kontakta veterinär direkt eftersom det gör väldigt ont, medicinen behöver sättas in direkt. Du ska genast ställa den i boxvila med ett mjukt torrt underlag.

Hur minskar vi risken för fång nu när vi släpper ponnyerna på bete?

  • Vänj in ponnyn på gräs lite succesivt, aldrig direkt betesläpp utan först några timmar per dag i hage med gräs som ökas på.
  • Anpassa betet efter ponnyn, man kan till exempel låta stora hästar gå på de nya betena först och beta ner lite innan man växlar till ponnyer.
  • Anpassa krafftfodret efter både motion och bete. Om du på sommaren och har hästen ute på bete på dagen men den sover inne på natten kan du inte behålla samma krafftgiva som tidigare. Om du dessutom inte rider lika mycket bör du minska eller ta bort krafften helt.
  • Ha koll på hullet, ponnyerna kan ju få i sig stora mängder på kort tid, men har du en häst som går på normalt bete men ändå börjar bli överviktig måste du minska tillgången på foder. Munkorg är ett bra alternativ men kanske också växelvis hage med mindre gräs eller paddock om hästen får i sig för mycket gräs.

Ta hand om era hästar i sommar!

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg