Tips inför lastning och transport med häst

häst i transport Foto: Sophia Maule

Att åka iväg med ponny kan vara ett roligt äventyr, allt ifrån att packa utrustningen till att lasta och åka iväg. Men det finns också risker och det är därför viktigt att tänka på säkerheten vid lastning och körning. Oavsett om du rider på ridskola eller har egen ponny så kan det vara bra att få några tänkbara råd.

Viktigt att ta det lugnt

A och O om du ska lasta en ponny är att de som är med vid lastningen är lugna. Hästar är flyktdjur och för att de ska gå in och stå stilla i en transport, krävs det att de inte är stressade från början. Tänk på att om du har en ponny som är svår att lasta så måste du träna den. Det kan du till exempel göra före fodringen på morgonen – ge inte ponnyn sin mat förrän den har gått in i transporten. Då kopplar ponnyn ihop transporten med att den får mat. Det är också bra att lastträna en orolig ponny innan du faktiskt behöver åka iväg, så att du inte har en tid att passa utan kan låta lastningen ta tid.

Åk kortare turer i början

När ponnyn ska åka i transporten behöver den också lära sig hur den håller balansen och på samma sätt som att vi själva blir trötta av att lära oss nya saker, gäller detta även för hästar. Tänk därför på att börja med att åka lite kortare turer i början. En lasttränad häst som glatt går på transporten är både skönt och säkert, du kommer iväg på ett enkelt sätt och en häst som inte är stressad skadar inte sig själv lika lätt.

I transporten så bör hästen ha en lädergrimma på sig. Det är för att om något händer och du snabbt behöver få loss ponnyn så är en grimma i läder lättare att skära sönder än en i nylon. Om du åker på tävling med ponnyn så ska de alltid lastas ur transporten med träns då detta ger dig bäst kontroll om ponnyn skulle vara stressad eller orolig. Det kan också vara bra att hästen har träns över grimman när du ska lasta den hemma, och när den är inne i transporten tar du av tränset och grimman sitter på.

Lägg strö i transporten

Lägg gärna in lite strö i transporten. Om du ska åka en längre bit med ponnyn så är det bra att ge den lite hö i transporten så den har något att göra. Hästar vill ogärna kissa utan att det finns strö på golvet, då det skvätter på deras ben. Detta är ytterligare en anledning till att ha strö på golvet i transporten.

Var alltid två personer

Det är alltid bra att vara minst två personer på plats, speciellt om du inte är så gammal. Då bör du ha en vuxen som kan hjälpa dig, ifall något skulle hända. När ponnyn är inne i transporten är det bra att prata lugnande medan medhjälparna stänger bommen bakom ponnyn. Fäll upp baklämmen innan du sätter fast ponnyn och tar av tränset

 

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg