Ta hand om ponnyn i sommarvärmen

Foto: Karianne Widsell

Värmen kom som en chock för många, och Agrias profil Emelie Brolin har den senaste veckan passerat gårdar där hästar fortfarande går med varmare täcken i hagarna trots att min termometer visar över 20 grader i bilen. I den här artikeln får du tips av Emelie om hur du tar hand om din häst i värmen!

Mina tips för dig som nu släpper ut din häst på gräs i lite större hage och fortfarande tränar den är följande:

  • Vill du skydda din häst mot insekter, använd flugtäcke och flyghuva. De ventilerar bra och ger ett bra skydd, allt annat är för varmt.
  • Använd flugspray om det är mycket djur i hagen.
  • Se till att hästarna har möjlighet till skugga i hagen, en plats där de kan gå undan.
  • Fri tillgång på vatten i hagen och saltsten i hagen.
  • Visitering flera gånger per dag, hos oss kollas alla beteshästar minst två gånger per dag, att de verkar må bra.
  • Efter ridning får de vara inne och vila ett tag, de får salt i fodret inom fyra timmar efter ansträngning.

Var noga med vattnet och saltet

Värmen tar på hästarna och det är några saker vi måste tänka på. De måste hela tiden ha tillgång till vatten, och har du koll på vad just din häst dricker? En normalstor vattenhink rymmer 20 liter, ibland kan det vara idé att ha två hinkar om man inte hinner fylla på. När en häst arbetar kan den förlora mycket vätska per timme och det betyder att den måste få dricka mer.

Låt din häst dricka så fort som möjligt efter du tränat. Saltet har också en viktig roll, se till att din häst har tillgång på salt i både box och hage. Hästens foder innehåller oftast ganska lite salt, jag har blivit rekommenderad att göra detta inom fyra timmar efter ansträngning så hästen har en chans att tillgodose sig saltet.

Hästen äter mindre om den inte fått i sig tillräckligt med vatten

Hästar som inte fått i sig tillräckligt med vatten kan bete sig på olika sätt, här kommer några exempel: Din häst äter mindre, din häst kissar mindre, stum hud, (testa med att dra ut huden på halsen) torra munslemhinnor, sämre förmåga att bli av med sin träck som kan leda till förstoppning och även sämre prestationsförmåga.

Hästar med brist på salt kan ibland slicka eller tugga på krubbor, staket, jord, stenar och andra föremål till exempel kan hästen slicka i sig urin eller äta av gödseln bara för att få i sig det lilla salt som finns där. Andra symtom är en ruggig hårrem.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg