Det är bra att vara noga med skötseln av din och ponnyns utrustning under hela året, men under hösten blir slitaget ännu större då det knappt går ett ridpass utan att benskydd, sadel, träns, stövlar och schabrak blir smutsiga. Tar du hand om din utrustning så håller den längre, så gör det gärna till en daglig rutin att se över det du har använt - att putsa, torka eller borsta av sakerna behöver inte ta så lång tid om du gör det regelbundet.

Schabrak

För att inte behöva tvätta schabrak alltför ofta, är det bra att borsta av undersidan och hänga det på tork efter ridpasset om hästen blivit svettig eller fäller. När det är dags för tvätt kan man dammsuga bort hår som sitter fast, för att undvika att få det i tvättmaskinen. För att schabraket ska behålla sin form och inte bli knöligt kan det vara bra att tvätta schabraket i 30 grader, och inte använda sköljmedel eller blekmedel.

Ett tips är att vika schabraket ut och in när du stoppar in det i tvättmaskinen, och stänga alla kardborreremmar. Du bör inte heller torktumla schabraket, utan låt det hängtorka.

Hästtäcken

Precis som med schabraken är det bra att inte tvätta täcken för ofta då det sliter på utrustningen – det gäller både ute- och innetäcken. Att borsta bort smuts när täcket är torrt räcker ofta långt. Om det är dags för tvätt så är det bra att passa på att se över hela täcket samtidigt, kanske behöver en reva eller söm lagas? Tänk på att det inte rekommenderas att sy i vattentäta täcken, då det kan göra att de läcker. Istället kan man limma på en tygbit över det trasiga tyget, det brukar komma med lagningsbitar när man köper utetäcken.

Hästtäcken bör tvättas i max 40 grader och sedan hängas på tork. Ett nytvättat utetäcke behöver även impregneras för att stå emot regn – detta görs när täcket är torrt efter tvätt. Tänk på att impregnera i kanterna och särskilt vid manke och nacke, där regnet gärna tränger in. Efter impregneringen behöver täcket hänga på tork igen, och bör inte användas förrän impregneringen har fått verka ordentligt.   

Benskydd

Om du har benskydd i neopren eller konstläder som blivit väldigt smutsiga kan du spola av dem och även skrubba försiktigt med en svamp eller diskborste för att få bort leran. Se till att skydden hänger fritt så att de torkar ordenligt efteråt. Om du hellre vill borsta bort smutsen är det bäst att vänta till leran har torkat.
Har du benskydd i läder kan du göra rent dem genom att putsa dem med lädertvål.  

Sadel och träns

Den delen av utrustningen som består av läder - sadel, träns, sadelgjord, martingal och andra detaljer – är bra att putsa av varje dag. Det gör inte bara att sakerna håller längre, det gör också utrustningen bekvämare för dig och ponnyn. Att skölja av bettet efter ridning är en självklar sak att göra varje dag, men det behöver inte ta så mycket längre tid att även dra över utrustningen med en lätt fuktad putssvamp med lädertvål eller annan produkt. Om du behöver göra rent utrustningen mer ordentligt kan du även använda läderbalsam eller olja, samt ta isär tränset för att komma åt alla delar.

Ett bra sätt att skydda din sadel när den inte används är att använda ett sadelöverdrag.  Tänk på att förvara din läderutrustning på en torr plats som inte är alltför varm – om du har fuktigt läder vid ett element är det lätt att lädret blir för torrt och spricker.

Ridskor och stövlar

Slitaget på de skor du använder när du rider och är i stallet är stort, men är du noga med att hålla dem rena så ökar hållbarheten. Blir skorna väldigt leriga är det bra att först spola av dem med vatten innan du gör rent dem.  Om skorna är blöta på insidan är det viktigt att de får torka – ett tips är att trycka ner tidningspapper i skorna och torka dem i rumstemperatur. Precis som med ponnyns läderutrustning så ska inte heller läderskor torka för nära ett element eller i torkskåp, då det torkar ut lädret.

Därefter behöver lädret återfuktas, med läderfett eller lädertvål. Om du har tid och vill ge dina skor eller stövlar en rejäl rengöring kan du använda en tandborste för att komma åt på alla ställen, som vid sömmar och dragkedjor. Vill du få stövlarna att blänka inför en tävling kan du putsa dem med skokräm efter rengöring. Har du läderstövlar är det en bra idé att investera i skoblock eller liknande som gör att stövlarna håller formen bättre. Det är även bra att impregnera läderskor som används mycket regelbundet.