Stallapotek kan rädda hästens liv

ponny tjej

Att snabbt kunna ge första hjälpen om hästen skadas kan vara viktigt  om hästen skadas. Därför är det viktigt att ha ett bra stallapotek hemma som innehåller det viktigast. Inför hösten kan det vara klokt att se över innehållet i stallapoteket så att allt som behövs finns i.

Att kunna ge snabb hjälp till en skadad häst har inte bara stor betydelse för läkningen, det kan också vara avgörande för hästens framtid. När du rengör ett sår är det också lättare att avgöra storleken på såret. Ett sår som bara ser litet och ytligt ut kan efter tvätt och rengöring visa sig vara ett djupt sticksår, vilket kan vara allvarligt. Det kan också vara tvärtom, det sår som ser jättestort och oroväckande ut var egentligen ytligt och rätt litet när all smuts hade tvättats bort.

Såhär gör du vid en sårskada

Ifall hästen har fått en sårskada, börja med att tvätta med koksalt och bomull, så du kan bilda dig en uppfattning om hur såret ser ut. Om såret är djupt eller det rinner mycket vätska ut ur såret bör du ringa och rådfråga veterinär direkt. Såret kan se ytligt ut men ha en djup ficka på sidan som hamnat där hästens päls fortfarande finns kvar, så titta noga och känn runt såret. Djupa sår som har fickor riskerar att samla smuts och då utvecklas till en infektion om dessa inte hanteras på rätt sätt.

Stallapotek är jätteviktigt

– Tänk på att ha ett stallapotek eller en akutväska tillgänglig även när hästen går på bete, säger Charlie Lindberg, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Ett stallapotek bör innehålla material för att kunna ta hand om de vanligaste skadorna som hästar kan råka ut för och som kan behandlas på hemmaplan. Hit hör framför allt sårskador, mugg och rinnande ögon.

Agria har en akutväska som är en bra grund till ett stallapotek, väskan är dessutom enkel att ha med på resor eller vid betet. Du hittar akutväskan här.

Agrias akutväska innehåller:

  • Nosbrems, sax och pincett och en sårspruta.
  • Gasbindor, för tryckförband och bandagering och eventuell stasning.
  • Bomullsrulle, sterila kompresser och elastiskt, självhäftande bandage.
  • Koksaltlösning att tvätta sår med.

Komplettera väskan med idominsalva, alsolsprit, handsprit, sårspray, silvertejp, kniv, hovtång, hovkrats, liten ficklampa, termometer och eventuellt en kylpåse, så har du en bra bas.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg