Med kylan kommer koliken

Foto: Karianne Widsell

Under vintermånaderna ökar kolik hos både hästar och ponnyer, och när sjukdomsantalet är som störst dubbleras siffran jämfört med augusti som har den lägsta nivån. Men hur gör jag för att min ponny ska undvika att få kolik?

Våra bästa tips för att undvika kolik

  • Tänk på att brist på vatten i hagen under dagen kan leda till förstoppning och kolik. När det är kallt fryser vattnet lätt och därför är det viktigt att några gånger om dagen kontrollera att din ponny har vatten. 
  •  Stillastående ponnyer som samtidigt får samma fodermängd och foderstat som vanligt löper större risk att få kolik och korsförlamning. Sprid gärna ut fodret på flera ställen i hagen så att ponnyn behöver röra sig för att komma åt sitt hö. 
  • Tänk på att ponnyn precis som människor lättare skadar sig om man sätter igång med hårdträning direkt efter vilan under jul- och nyårshelgerna. Vänj istället ponnyn successivt och öka träningen efterhand det känns bra. Ta gärna hjälp av din tränare för att lägga upp en ordentlig plan.

Risken för kolik ökar om vardagliga rutiner ändras

Tre viktiga faktorer som avgör hur bra ponnyn mår är motion, tillgång till vatten och anpassad foderstat. Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria, har råd om skötsel inför kommande vintertid. Han menar att risken för kolik ökar om de vardagliga rutinerna ändras under längre ledigheter och vinterhalvåret, om ponnyn vilar mer än vanligt.

– Mörka, korta dagar kan medföra att ryttare inte rider i samma omfattning som vanligt. En kortare vila i vintertid gör oftast gott för ponnyn, men den ska då ske på ett genomtänkt sätt, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Hink är ett bra alternativ om vattenkoppen fryser

En annan fälla är att ponnyn inte får i sig tillräckligt med vatten när det fryser på i hagen. Eller att vattenkoppar fryser och slutar fungera – då är en hink ett bättre alternativ. En stillastående ponny som inte dricker tillräckligt kan drabbas av förstoppning och kolik.

– Det är också viktigt att se över foderstaten när man inte tränar ponnyn som vanligt. Det räcker med ett par dagars vila för att ponnyer som får en hög energinivå i sin foderstat ska kunna drabbas av korsförlamning och andra muskelskador, om den börjar arbeta för fullt direkt efter vilan, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg