Lär dig mer om ponnyns hovsjukdomar

hästhovar närbild

Ponnyn kan drabbas av olika problem med sina hovar. Eftersom en ponny belastar hovarna nästan hela tiden, förutom när de vilar på en hov i taget eller ligger ner och vilar, så är det viktigt att vi så gott det går ser till så att hovarna är friska och mår bra.

Vissa skador uppstår genom olyckor, det kan vara ett vasst föremål som har hamnat i hagen som hästen trampar på eller en sko som hamnar snett så sömmen hamnar in i hoven. En del andra problem beror på sjukdom, som till exempel fång. Olyckan kan alltid vara framme och vissa hästar är känsligare och mer skadedrabbade än andra, så även den mest försiktiga och duktiga hästägaren kan råka ut för att hästen får problem. Men självklart är det så att ju mer vi lär oss, desto bättre kan vi hjälpa hästarna. I den här artikeln kan du lära dig mer om olika diagnoser, men tänk på att alltid prata med din veterinär om du märker att din häst är sjuk eller skadad, så du får dom bästa råden för just din häst. Några vanliga hovsjukdomar och hovskador för häst är:

Hovböld

En hovböld kan visa sig genom en ökande hälta eller en kraftig hälta som kommer och går, att den försvinner ibland och märks tydligt ibland. Det finns olika orsaker till varför hästen får en hovböld, det kan både vara att den trampat på något och först fått som ett blåmärke på sulan som sedan utvecklats till en böld. Det kan också vara en sjukdom som kommer inifrån. Om hästen har en hovböld kan du ofta känna en ökad värme i den skadade hoven och ökad puls. Om du håller fingrarna på hästens hov och jämför med en annan hov där hästen är ohalt kan du känna skillnad på både värme och puls. En hovböld brukar veterinär eller hovslagare behandla genom att först öppna upp bölden så att trycket inne i hoven minskar och sedan lägga en bandage runt. Bandaget läggs både för att undvika att smuts kommer in i såret, och även för att få in desinficerande medel i såret.

Spiktramp

Detta är en av de största anledningarna till att det är viktigt att plocka upp alla söm som hamnar i stallgången i samband med att hovslagaren är på besök och varför du bör försöka hitta tappskor som hästen har fått i hagen! Även om hästens hovvägg är ganska hård så är sulan känslig och ett vasst föremål som en spik eller söm kan lätt gå igenom och in i hästens hov. Och såklart gör detta jätteont för hästen! Om hästens sko har hamnat snett så kolla att inte någon söm eller sido/ tåkappa har åkt in i hästens hov.

Om hästen har fått ett spiktramp så blir den ofta kraftigt halt och vill inte belasta den onda hoven. Eftersom det inte alltid är så lätt att veta hur långt föremålet är och hur långt in i hoven det har gått så är det viktigt att direkt ta kontakt med veterinären innan du själv gör något med det. Rådfråga sedan veterinären hur du ska gå vidare. Om veterinären är nära kan det vara bättre att sätta ett tillfälligt bandage runt hoven så det blir lite mjukare underlag, men att veterinären tar loss föremålet.

Fång

Fång är ett helkroppsproblem hos hästen och en diagnos som inkluderar flera sjukdomar.  Fång drabbar hela hästen men hovarna drabbas mest och det är där som hästen kan få bestående men. Det forskas mycket på fång, fortfarande vet man inte riktigt vad det är som utlöser fång även om det är allmänt känt att hästar får reaktioner när de börjar äta gräs. Andra orsaker till fång är metaboliskt syndrom, livmoderinflammation till följd av kvarbliven efterbörd vid fölning. Vissa mediciner kan också utlösa fång.

En häst som drabbats av fång vill ofta avlasta framhovarna från vikt så den går stappligt och ställer sig lite ”bakåtlutad” för att den mesta av vikten ska hamna på bakbenen. Hästen kan även ha feber och ökad puls och värme i hovarna. För att undvika fång är det viktigt att låta hästen vänja sig långsamt vid nytt foder och bete och hålla koll på hästens hull så den inte blir överviktig. Om hästen blir dålig på sommarbete eller långt ifrån stallet och du och din veterinär misstänker fång, så kan det vara bättre att hämta den med transport så den inte behöver gå så långt.

Tänk på!

För att hålla koll på hur din häst mår är det viktigt att visitera hästen varje dag. Vid visitationen går du igenom att hästens ben och hovar känns jämna så inte något ben eller hov är varmare eller svullet. Och det är viktigt att kratsa hästens hovar så du kan se att det inte fastnat något i skon eller hoven. Trots sin stora storlek är hästen ett känsligt djur som har ganska lätt för att skada sig eller blir sjuk. Då är det viktigt att vi som tar hand om dem vet vilka tecken vi ska kolla efter, vad vi ska göra och viktigast av allt, hur vi undviker att problemen uppstår.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg