Helt plötslig känns inte ponnyn riktigt som den brukar kännas, den kanske inte driver lika bra framåt eller hoppar lika bra. Då är det dags att uppsöka veterinär och ta reda på vad som kan vara fel. Akuta skador såsom sparkar och saker ponnyerna kan ha orsakat själva syns oftast tydligt med en hälta. Däremot kommer oftast överansträngning och andra hältor smygande därför är det viktigt att man inte väntar tills hästen eller ponnyn är halt utan åker till veterinären redan när man tycker något känns fel.

Allmänstatus

Veterinären börjar alltid med att titta igenom hästen, klämmer och känner och ser om han upptäcker något konstigt. Därefter får man visa ponnyn i skritt och trav på rakt spår. 

Hältutredning

Sedan görs böjprov på alla ben, har man som i detta fall misstänkt att ponnyn har ont i benen så fokuserar man sin utredning på detta. Veterinären böjer ponnyns ben i 60 sekunder för att ”provocera” fram smärta, därefter springer man rakt fram på hårt underlag. Om veterinären misstänker ett speciellt ben böjer han oftast både högt och sedan lågt för att lokalisera ännu mer vart smärtan sitter.

Efter böjprovet kollar alltid veterinären på ponnyn under longering först på mjukt sedan på hårt underlag, då vet den lite mer om man vart det kan sitta. För att vara helt säker lägger man sedan en bedövning för att ta bort det onda för hästen. Då börjar veterinären bli ganska säker på vad som är fel.

Röntgen

Hästar röntgas precis som människor för att man ska se att inget är brutet. Detta gör man oftast om man tycker hästen har ovanligt ont eller om man är osäker vad som egentligen orsakat hältan.

Ultraljud

Senor och ligament syns inte på röntgen så då kan veterinären behöva hjälp av ett ultraljud innan han påbörjar sin behandling.

Behandling

Det bästa för ponnyn när den är halt är såklart vila, men har den väldigt ont och det syns på böjprov så sprutar veterinären ponnyn, med olika preparat beroende på skada. En av de vanligaste sakerna vid överansträngning är ledinflammation som oftast behandlas med kortison i leden. Senor och ligament kräver mest vila och det finns flera behandlingar men tiden gör att det läker.

Rehab/återbesök

När veterinären har behandlat ponnyn så får man en plan vad ponnyn ska göra närmsta tiden, den kanske ska ledas för hand eller helt boxvila. Oftast vill veterinären se ponnyn igen innan man får börja rida och träna och även då är det viktigt att följa veterinärens råd så inte skadan går upp igen.