Inspiration till delar som är bra att ha med i sin naturbana:

  • Saker att vända runt - ett träd, sten eller lika gärna en kon eller hinderstöd. Poängen är att man rider noggranna vägar och lär sig rida från punkt till punkt.
  • En planare yta där ponnyn kan arbetas med mindre nivåskillnader - en äng, grusplan eller skogsdunge.
  • Cavalettibommar - grenar, stockar eller bommar som kan bli liggande under längre tid så ponnyn lär sig att jobba på dessa. Kom bara ihåg att se över avstånden så att de stämmer för din ponny. 
  • Backar att klättra i - trava och galoppera uppför, skritta gärna nedför.

Naturbanan blir en rolig träningsplats för dig och din ponny

Hela syftet med en naturbana är att du ska kunna skapa en rolig träningsplats utomhus för dig och din ponny. Därför behöver du börja med att titta på vad det finns för möjligheter runtomkring dig - kanske har du en skogsdunge i närheten av stallet som går att rida i, eller en gammal hage som inte längre används? 

Det behöver alltså inte vara så komplicerat att skapa sin egen naturbana - det är egentligen bara din fantasi som sätter gränser! Prova att rida på en äng där du ställt ut några koner att rida runt, eller använd skogsstigen för att träna på att flytta ponnyn i sidled eller att bli bättre på att styra mellan olika träd. 

Om du rider på ridskola eller är ridlärare är naturbanan ett bra komplement till den vanliga uteritten. Fråga din ridlärare om ni inte kan rida nästa lektion ute i naturen - det blir både roligt och omväxlande!