Vad är mugg?

Mugg är en hudinfektion i ponnyns karled. Huden där är tunn och därför extra känslig. När ponnyer går i exempelvis leriga hagar blir huden fuktig och en bakterieinfektion kan få fäste i huden - det visar sig genom sår och sårskorpor.

Vanliga symtom vid mugg är att ponnyn får sårskorpor i karlederna. Även värme, svullnad, ömhet och rodnad kan förekomma på en ponnyn med mugg.

Förebygg

Alla ponnyer kan få mugg, fukten gör det lättare för bakterier att fastna i huden. Se till att ha benen så rena som möjligt, undvik leriga hagar och känn alltid igenom benen extra noga.

Behandling

Har din ponny väl fått mugg är det väldigt viktigt att göra rent och få bort alla sårskorpor. Ett bakteriedödande klorhexidinschampo till exempel hibiscrub är väldigt bra att använda. Har det blivit sämre är det också bra med ett sprit eller jodopaxomslag, men tänk på att prata med din veterinär innan. Vissa salvor mjukar upp så att det är lättare att få bort skorporna. 

Torrt och rent

Se till att hagar, boxar och utrustning är så torrt och rent som det bara går, har hästen väl fått mugg är det väldigt viktigt att det inte fastnar mer smuts. Spola av leriga ben och torka sedan noggrant, alternativt se till att benen torkar och borsta sedan bort den torkade leran på benen. Mocka ur boxen ofta.