Att göra iordning stallet inför hösten

Emelie Brolin och Briman i stallet Foto: Sophia Maule

Hösten närmar sig med besked och nu är det snart dags för hästar och ponnyer att flytta in i stallet. Här ger dressyrryttaren Emelie Brolin tips på vad som är bra att tänka på när du gör iordning stallet inför hösten.

  • Tvätta och gå igenom stallet - behöver något lagas eller målas?
  • Ta träckprov på ponnyn
  • Gör en foderanalys och se över foderstater
  • Täcken - behöver din ponny täcke nu när det börjar bli höst?
  • Planera din höst

Se över stallet

Under sommaren brukar vi försöka högtryckstvätta alla stallar, både för att få renare och finare men också för att minska alla bakterier, ohyror och smittor. Samtidigt går vi igenom alla stallen noga, vi lagar där något behöver lagas och märker eventuella problem om en häst ofta rullar fast ser man det lättare genom att boxarna är helt tömda.

Ta träckprov på ponnyn

Vi gör också träckprov på alla hästar för att veta om de har mask och om avmaskning behöver ske. Jag tycker det www.maskkontroll.se fungerat väldigt bra då du får en bra rapport med rekommendationer vad du ska göra. Lustigt nog är det nästan alltid samma hästar som behöver avmaskas, jag är helt säker på att det har med deras hygien i box och hage att göra. Men också att yngre hästar som går i större flock på beten är mer mottagliga för parasiter.

Efter som vi tar allt grovfoder själva så gör vi en analys och räknar därefter ut höstens foderstat. Jag tycker det är bra att vara väl förberedd och gör klart allt detta innan hästarna kommer in.

Behöver ponnyn täcke?

Många av mina tävlingshästar står redan inne på natten men i och med hösten sker det en del förändringar även i deras rutiner. Jag tycker det är bra att ha rätt lager på täckena nu när det börjar bli kyligare nätter och mornar. Därför har jag under en period nu fyra täcken på boxarna, två tunnare varianter att ha inne och ute och två tjockare alternativ.

Planera din höst

Nu börjar allt bli vardag igen, skolorna börjar och man börjar arbeta. Se till då att göra klart höstens planering. Resultaten hänger ihop med vilka mål du satt upp och hur du vill ta dig dit. Jag har redan nu lagt en grovplanering för hösten, vilka tränare och hur ofta jag ska träna och tävla.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg