Smarta råd inför veterinärbesöket

En ljus fransk bulldoggvalp står framför en dörr ute på en veranda. Innan ni åker till veterinären kan det vara värt att göra lite förarbete.
Det finns pengar att spara på veterinärbesöket och här ger vi dig några tips på hur du kan påverka vad ditt djurs vård kostar. Eftersom tanken med försäkring är att alla delar på varandras kostnader innebär det att vi på sikt hjälps åt att hålla premierna på en rimlig nivå.

Om du vågar fråga efter priset håller du också nere den del du betalar själv. Om du till exempel har en rörlig självrisk på 25 % ökar din kostnad med 250 kronor för varje tusenlapp som vården kostar.

Jämför priser

  • Ring runt till olika veterinärer och jämför priser innan ditt besök. Det kan skilja många tusenlappar för samma behandling. Försök att alltid boka en tid så slipper du betala extra avgifter.
  • Ta reda på om kliniken du planerar besöka tar ut jour- och akutavgift på dagtid. Dessa extra påslag kan göra ditt besök upp till 50 % dyrare.
  • Be alltid kliniken om en detaljerad besöksspecifikation när du sökt veterinärvård för ditt djur. Då kan du själv kontrollera exakt vad kliniken har tagit betalt för.

Våga fråga - spara pengar

  • Våga fråga om hur veterinären planerar behandla ditt djur, vad åtgärderna syftar till och vad hela behandlingen kommer kosta. Ibland finns alternativ som kan vara mindre kostsamma och ge lika bra resultat.
  • Fråga om djuret måste bli inlagt eller om du klarar av vissa behandlingar själv. Om djuret behöver stanna kvar fråga när du tidigast kan hämta det. Kliniker kan ha olika praxis för hur länge ett djur behöver stanna efter till exempel en operation. Många djur mår dessutom bättre av att få krya på sig i hemmet.
  • Är alla undersökningar, provtagningar och behandlingar som föreslås av veterinären nödvändiga? Ifrågasätt om veterinären vill göra om en provtagning som redan gjorts på en annan klinik eller vid ett tidigare tillfälle.