Område: Lantbruk Om Ko

Mjölkkor i hage.

Agria inför skydd vid lukt- och smakfel i mjölk

Från den 1 januari 2024 förbättras Agrias tilläggsförsäkring Mjölkavbrott. Detta med ett skydd om du inte får leverera mjölk till mejeriet på grund av lukt- och/eller smakfel på mjölken. Skyddet gäller för olika typer av lukt- och smakfel som till exempel fodersmak, blåbärssmak eller metallsmak.

brun ko på bete

Ekollon kan förgifta dina betesdjur

Ekollonens giftiga tannin kan förgifta ditt djur och ge det livshotande skador i njurarna, levern, magsäcken och tarmarna. Behandling av förgiftade djur är svårt – lär dig istället hur du får dina djur att undvika ekollonen.

Håkan Landin,  lantbruksveterinär på Agria.

Håkan Landin blir ny lantbruksveterinär på Agria

Agria Djurförsäkring har rekryterat Håkan Landin som veterinär med fokus på lantbruksdjur. Håkan har över 35 års erfarenhet som veterinär med inriktning på nötkreatur, främst mjölkkor. "Att arbeta på ett försäkringsbolag är en bra plattform för att stimulera till ökad djurvälfärd som kan bana vägen för friskare och mer hållbara djur", säger Håkan.

Vinnarna i SARA-klassen på Elmia Lantbruk 2022.

Här är damerna som tog hem SARA-priset 2022!

Alma, Blända och Gullros är de tre vinnande skönheterna i SARA-tävlingen! I skarp konkurrens belönades de vinnande mjölkkorna på Elmia Lantbruk för sin fina exteriör och ett sunt avelsarbete. Agria Djurförsäkring och Växa är stolta över att presentera klasserna och delar ut totalt 65 000 kronor i prispengar.

Yoda från Tuna Hökhultsgård är en av deltagarna i 2022 års SARA-klass.

Långlivade och hållbara kor tävlar på Elmia

Under Elmia Lantbruk presenterar Agria Djurförsäkring, tillsammans med Växa, SARA-klassen för fler hållbara kor – med exteriör som direkt påverkar kornas livslängd och ett sunt avelsarbete. Fredagen den 21 oktober 2022 bedöms de 13 korna och tre vinnare ska utses.

Lugnare kor med förbättrad avelsvärdering

Ett av de 13 projekt som tilldelades medel för 2022 av Stiftelsen Lantbruksforskning, där Agrias bidrag ingår som en del, handlar om att förnya avelsvärderingen för temperament hos mjölkkor. Forskarteamet leds av Katja Nilsson i samarbete med Tomas Klingström och Freddy Fikse. Målet är bland annat förbättrad arbetsmiljö och färre skador på djuren.

Att tänka på vid intag från betet

Hösten är här och vintern närmar sig och snart börjar det bli dags att ta in djuren från betet.Under sommaren när stallen är tomma passar många lantbrukare på att göra en årlig rengöring. Utöver det finns det ett par andra saker som kan vara bra att göra innan eller i samband med att djuren tas in på stall.