SIRE

Gå direkt till:

Agria Djurförsäkring och Svensk Köttrasprövning presenterar stolt SIRE-klassen, som för fjärde gången avgörs på Elmia Lantbruk.

SIRE-klassen instiftades för att uppmärksamma det avelsarbete som sedan länge bedrivs med svenska köttrasdjur. Ledord inom svensk köttrasavel är sunda djur med god funktion och hållbarhet, för en rationell och ekonomiskt hållbar nötköttsproduktion.

Priset tilldelas den äldre, meriterade tjur som har både goda produktionsresultat och balanserade avelsvärden, i kombination med korrekt exteriör och utstrålning i utställningsringen.

HÄR kan du rösta på vilken tjur du tycker skall vinna SIRE-priset!

Ingo av Oderup

Ägare: Carina och Rolf Hansson, Oderup Limousin.

Ingo är fem år gammal och är född på gården utanför Hörby. På Gunnarp blev han bästa Limousin i omgången 2013/2014. Ingos nedärver bra lynne, lätta kalvningar tillsammans med en bra kropp och tidig slaktmognad. Ingo älskar uppmärksamhet och kommer att njuta i visningsringen. Ingo ska få fortsätta ge fina avelskor på gården.

Tyrone av Storegården

Ägare: Elisabeth Randholm och Stefan Birgersson, Könarp Rönneberg.

Tyrone är fyra år gammal och blev bästa Simmental på prövningen 2014/2015. Tyrone köptes för sin goda tillväxt och fina exteriörpoäng. Han har gett fina kalvar med just fin tillväxt och exteriör. Tyrone var på MILA 2017 och skötte sig exemplariskt så med lite extra drillning inför ELMIA ska detta också gå vägen.

Turminator av Friskatorpet

Ägare: Anders Wiklert, Nynäs Gård.

Turminator är fyra år gammal och köptes för att han är av en passande typ till besättningen och har bra avelsvärden. Kalvarna efter honom är pigga och fina. Två söner är med i årets prövningsomgång. ”Tummen” har inte visats inför publik tidigare. Han blir kvar på gården minst en säsong till.

Bårarps Nando

Ägare: Olle Larsson, Oden Hereford

Bårarps Nando är fem år gammal och har stått som semintjur innan han köptes in för sina lätta kalvningar och goda tillväxt. Han har gett fina avkommor som också ställts på individprövningen. Han är en lugn tjur men behöver givetvis tränas på att visa upp sig. Nando blir kvar på gården ett tag till.

Gabriel av Backgården

Ägare: Rolf och Elisabet Svensson, Rosendals Charolais.

Gabriel som köptes på köttrasprövningens auktion 2014 är nu sju år gammal. Han har tillfört besättningen harmoniska djur med lätta kalvningar och väldigt bra slaktkroppar. Gabriel har visat upp sig på hemmaplan inför 700-800 personer och varit med på Elmia en gång. Gabriel ställer lojalt upp när det är dags att visa upp sig. För Gabriel börjar det bli dags att hitta en ny besättning att verka i.