Charolais- Sveriges vanligaste köttras

Charolais har sitt ursprung som dragdjur i Frankrike, men har utvecklats till en av Europas vanligaste köttras. Charolais kännetecknas av hög tillväxt och stort köttutbyte. Det som kännetecknar en renrasig Charolais till utseendet är dess vita crémefärg. Charolais räknas som tung köttras.

Hereford- Den lugna rasen från Storbritannien

Denna ras är ett av de vanligaste köttdjuren i världen. Hereford är uppskattad för sitt lugna temperament och att den klarar sig på magrare bete. Hereford känns igen på den mörkt rödbruna kroppen och det vita huvudet och räknas som lätt köttras.

Aberdeen Angus- Uppskattad för sin smak

Aberdeen Angus är en naturligt hornlös ras som har sitt ursprung i östra Skottland. Den är mycket uppskattad för sitt välmarmorerade och smakrika kött. Rasen har överlag lätta kalvningar. Angus känns i regel lätt igen då den är helsvart, men de finns även en helröd undervariant som kallas för Red Angus. Aberdeen Angus räknas som lätt köttras.

Limousin- Högt köttutbyte

Limousin härstammar från den sydvästra delen av det franska höglandet och känns igen på den gyllenbruna färgen. Limousin hör till de tunga köttraserna och har långa ryggar och väldigt välutvecklad muskulatur på bakdelen. 

Simmental- Används inom både kött och mjölk

Simmental kommer ursprungligen från Schweiz och var från början en kombinerad mjölk- och köttras. Idag har rasen delats i en köttlinje och en mjölklinje. Rasen känns igen på dess vit- och brunfläckiga täckning och vita huvud. Simmental klassas som tung köttras.