Wilhelmine och Eva blev årets SARA-kor!

1483 Wilhelmine SARA-vinnaren i Holstein-klassen.

På Elmia lantbruksmässas tredje dag avgjordes årets SARA-klasser. Priset, som Agria Djurförsäkring och VikingGenetics står bakom, delas ut till den ko som inte bara har yttre skönhet, utan även är friska, lever länge och har riktigt bra produktionsresultat. Utmärkt fruktsamhet, hållbara ben och bra juverhälsa är en förutsättning. I år delades priset ut i klasserna Holstein och SRB (Svensk Röd och Vit boskap). 

Båda klasserna dömdes av ytterst välmeriterade internationella domare; Yvon Chabot från Kanada respektive John Cochrane från Skottland, och de var väldigt imponerade av de deltagande korna. Alla kor var värdiga vinnare, men de som imponerade allra mest på domarna var Holsteinkon 1483 Wilhelmine, som ägs av Jonas och Ann Nilsson från östgötska Ydre och SRB-kon 589 Eva, som tillsammans med sina ägare Rune och Anita hade åkt ända från Gotland för att delta i klassen. Det var första gången som paret var på Elmia i utställningssammanhang, och det blev succé direkt. John Cochrane, som dömde i SRB-klassen lovordade Evas exteriör, som han ansåg höll världsklass.

- Jag är inte ett dugg förvånad att Eva vann, säger den synbart rörda ägaren Anita Hägg. Tänk att hon har fått sex stycken kalvar, är dräktig med den sjunde, och att hon har varit så här fräsch hela vägen.

Det blev ingen semester för Rune och Anita i somras, utan den sparades istället till Elmia. Väl till pass kommer då presentchecken på 25 000 kronor, som var förstapriset i respektive SARA-klass. 

589 Eva vann SRB-klassen.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg