Det är i år 20 år sedan den första alpackan kom till Sverige, från Tyskland. Intresset för de ulliga djuren fortsätter stadigt att växa, och Idag är antalet uppe i runt 2 000. 150 av dem var i helgen 18-19 april i Skövde för att bedömas, på Svenska Alpackaföreningens årliga utställning.

Det finns två raser av alpacka; huacaya och suri, där den förstnämnda är i kraftig majoritet. Dess ull växer, liksom på fåret, rakt ut från kroppen och ger ett väldigt tätt, kompakt och runt uttryck. Ullen är väldigt mjuk och saknar fett helt, och rengörs på samma sätt som fjäderfän rengör sin fjäderdräkt, genom sandbad. I maj brukar ullen klippas, och beroende på hur stort djuret är så lämnar den ifrån sig olika mycket ull, men någonstans mellan 1-3 kilo.

Tysta med stark flockkänsla

Hans Sternerup på Svenska Alpackaföreningen menar att många som satsar på alpackan tidigare har haft någon annan, mer krävande djurproduktion. Markerna måste fortfarande betas, och alpackor är då perfekta då de inte kräver så mycket arbete. De är väldigt trevliga djur, som är skonsamma mot betet. Ytterligare fördelar enligt Hans, är att de har en väldigt stark flockkänsla och är inte alls rymningsbenägna. De är helt tysta men kan ge ifrån sig ett lågt surrande ljud när de känner sig lite oroliga. De kallas ibland för ”Ängarnas delfiner”, vilket kommer från att deras läte påminner om delfinens.

Ullen ska vara fin, tät och enhetlig

Det sägs att det finns 22 olika basfärger på ull, och totalt 250 olika nyanser. Färggrupperna som bedömdes på helgens utställning var vit, fawn, brun, grå, svart, samt flerfärgad. Bedömningen görs bland annat på dess finhet, täthet, glans, krusighet på fibern, enhetlighet, jämnhet, längd och färg. Förekomst av skräp och avvikande färgstrån ger avdrag.

Domare på utställningen var Tim Hey, nu hemmahörande i England men uppvuxen på en stor alpackagård i Australien. Han menar att fokus i bedömningen läggs på ullen, men att även exteriören är viktig. Alpackan blir ungefär 20 år gammal och då gäller det att vara hållbar och ha en bra benställning och bett. Årets Supreme Champion blev Nybo Inspiration, en vit alpackahingst.

Välbesökt utställning

I år var det första gången som utställningen anordnats i Skövde. Det fanns ett stort intresse från allmänheten, och många nyfikna Skövdebor var på plats för att bekanta sig med djuren. Förutom de lokala besökarna så var det även långväga besökare på plats från Norge, Finland, England, och hela vägen från Australien. Drygt 500 besökare var på plats.

Arrangören Svenska Alpackaföreningen var mycket nöjd efter en lyckad och välbesökt utställningshelg, och hälsade välkomna igen nästa år. I Skövde, eller någon annanstans i Sverige.

Mer information om utställningen, och om alpackor generellt hittar du här.