Rösta fram webbens SIRE-tjur 2016

I år tävlar sex tjurar om att få det ärofyllda SIRE-priset. Tävlingen kommer att avgöras under Elmia Lantbruk, men du kan vara med och rösta fram vilken tjur som ska bli webbens SIRE-tjur 2016.

SIRE-priset är ett ärofyllt kvalitetspris för landets mest välmeriterade, äldre tjurar som delas ut på Elmia Lantbruk. Utmärkelsen, som är ett samarbete mellan Agria Djurförsäkring och Svensk Köttrasprövning, ska uppmärksamma det avelsarbete som bedrivs med köttrasdjur i Sverige.

Rösta fram webbens SIRE-tjur

Du som inte har möjlighet att besöka Elmia i Jönköping och se tjurarna på plats, har möjlighet att rösta på den du tycker ska bli webbens SIRE-tjur 2016. Rösta fram din favorit bland sex deltagande tjurar.

Rösta på webbens SIRE-tjur

1. Gabriel av Backgården

Ägare: Rolf och Elisabet Svensson, Rosendals Charolais 

Gabriel är en fem år gammal Charolaistjur som köptes in till Rosendals Charolais utanför Vetlanda 2013, på köttrasprövningens auktion. Han har visat bra avelsvärden, ger lätta kalvningar, bra slaktegenskaper samt ett bra lynne, vilket uppskattas av hans ägare.
Gabriel har visats upp på hemmaplan tidigare, inför 700-800 personer, men har aldrig varit på mässa förut. Planen är att han ska vara kvar på gården ett par år till – ”en bra tjur är man rädd om”, säger ägarna.

 

2. Hai av Stendala

Ägare: Karl och Catharina Olsson, Guldrupe Lantbruk AB

Hai är en sex år gammal Herefordtjur som sedan 2012 bor i Romakloster på Gotland. Hans avelsvärden vittnar om god nedärvning av produktionsegenskaper, främst tillväxt, till avkommorna. De är även exteriört fina. Det var också för sina goda tillväxtegenskaper som han hamnade hos de nuvarande ägarna. Hai har hittills en individprövad och godkänd son.
Hai visades upp för publik för första gången 2014, och är enligt ägarna lite blyg - ”han gör det man ber om men bjuder inte riktigt till för show”.

 

3. Nils av Maltestorp

Ägare: Stefan Johansson och Sofia Persson, Vita Fall AB

Nils är en sju år gammal Simmentaltjur som har bott på Vita Fall sedan han var ett år. Det var hans härstamning och utseende som gjorde att det blev affär, och Nils har inte gjort sina ägare besvikna – han har flera gånger bevisat sin kapacitet, inte minst genom sina åtta prövade söner. Avkommorna har stark exteriör och Nils nedärver både fin tillväxt, bra mjölkproduktion och lätta kalvningar. Årets Elmia blir fjärde utställningen för Nils, som är lugn och trygg och brukar ta uppståndelsen med ro.

 

4. Hans av Prästbol

Ägare: Jan Johansson, Prästbol

Hans är en fyra år gammal Charolaistjur som är född hemma på gården i Vålberg. Han är bra på att producera hondjur och har fina mjölkanlag, som kommer från hans mor och far. Hans har ett bra lynne, en egenskap som han delar med sina syskon.
Elmia blir första utställningen för Hans, som aldrig har gått i grimma eller haft nosring. Men det är inget som oroar ägarna – han är snäll och brukar inte vara svår att ha att göra med. Planen är att Hans ska bli kvar på gården för fortsatt avelsarbete.

 

5. Gösta 5 av Hjälshammar

Ägare: Fredrik Simonsson, Hjälshammar Limousin

Gösta är en fem år gammal Limousintjur som föddes på Hjälshammar, såldes som 1-åring och som nu är tillbaka på gården igen. Han köptes tillbaka för att komplettera några av kolinjerna på gården, och hade även en son på Köttrasprövningen 2015/2016 som blev högst betalda Limousintjur i våras.
Gösta är ledtam och går det bra på Elmia blir det fler utställningar framöver, så länge han är med på noterna.

 

6. Great af Ekeröd

Ägare: Nils Qwiding, Ängelholm

Great är en fem år gammal Charolaistjur som funnits på gården under två betäckningssäsonger. Han köptes in främst för sin eftertraktade form, med litet huvud och lång kropp, och har fått sonen Jet av Nynäs som Greats uppfödare köpt. Tjuren ger lätta kalvningar och bra handjur med fin form, och blir kvar i aveln under nästa säsong också, innan det är dags att flytta vidare.
Utställningen på Elmia blir den första för Great, som inte har någon direkt publikvana men som är snäll mot människor.

Artiklar om Lantbruk

Här hittar du alla senaste artiklarna om lantbruk.

Läs mer

Försäkring

Försäkra ditt lantbruk eller få mer information.

Läs mer

Kontakta oss

Har du frågor eller funderingar kontakta oss.

Läs mer

Sociala medier

Vi finns även på Facebook!

Följ oss

Gillar? 1 av 1 gillade, 5 i betyg