Rösta fram webbens SARA-ko 2015

På Elmia lantbruksmässa avgörs vilka som blir årets SARA-kor. Har du inte möjlighet att vara på plats kan du vara med och rösta fram din favorit. Priset Webbens SARA-ko kan du vara med och påverka vem som tar hem. Gå in och rösta nu.

SARA-klassen är ett pris som premierar både inre och yttre skönhet. Där priset går till friska kor med ett vackert yttre. De korna som anses ha allra bäst utseende i kombination med hållbara produktionsegenskaper tar hem det ärofyllda priset. Utmärkelsen är ett samarbete mellan Agria Djurförsäkring och Viking Genetics och delas ut på Elmiamässan den 23 oktober.

Rösta fram webbens SARA-ko

Du som inte har möjlighet att besöka Elmia i Jönköping och se korna på plats, har möjlighet att rösta fram vem du tycker ska bli Webbens SARA-ko. Rösta fram din favorit.

Rösta på webbens SARA-ko

911 Sippa

911 Sippa kommer från Nuntorps Naturbruksgymnasium, Brålanda. Hon har kalvat fyra gånger och fått två kvigor och två tjurar. Den senaste tjurkalven har DNA-testats, men blev tyvärr inte godkänd. Båda kvigorna finns kvar i besättningen. På gården finns 65 kor i lösdrift.

Egenskaper

Sippa är en riktig ”diva” med egna åsikter. På vintern öppnar hon gärna dörrar så det snöar in, kör in handtaget i näsan och vilar på detta sätt. Hon ställer sig i motsatt riktning i gropen för att ha koll på de andra, bestämmer gärna över förstakalvarna och styr och ställer gärna med de övriga.

Meriter

2014 deltog Sippa i Dalbokon som tredje kalvare och kom trea i klassen. Hon var också med på Elmia 2013 och kom trea i sin klass bland andra kalvare, men detta är första gången hon tävlar i SARA-klassen.

Om vi vinner

Skulle vi vinna SARA-priset blir det en studieresa nånstans för att titta på kor och lantbruk. Sippa kommer att få extra klappar och mycket kärlek.

911 Sippa från Nuntorps Naturbruksgymnasium, Brålanda.

 

76 Claire

76 Claire kommer från Böja Stommen Lantbruk AB i Timmersdala. Hon har fått fyra kalvar och är nu dräktig med sin femte kalv. Första kvigan hon fick är nu tredje kalvare, och hon i sin tur har också en mjölkande dotter. Claire har hittills fått en tjurkalv och resten kvigor. Besättningen har 54 kor.

Egenskaper

Claire har det mesta; en tilltalande exteriör, en ekonomisk ko, lugn och hon är efter en bra kofamilj.

Meriter

76 Claire Hon har varit på utställning tidigare som första kalvare på Elmia, men har inte tävlat i någon SARA-klass tidigare. 76 Claire köptes in som embryo från Sören Ernst i Danmark, och Claires mormor är en välkänd ko, Tirsvad Patron Claire, som är utsedd till bästa tjurmoder i Danmark samt bästa utländska tjurmoder i Tyskland. Mamman är Tirsvad Champion Claire och hon kom på andra plats som förstakalvare på Europamästerskapet i Tyskland. Vi vill utveckla den här fina kofamiljen och gärna spola henne.

Om vi vinnner

Om vi vinner SARA-priset blir det en resa till Madison i USA.

76 Claire från Böja Stommen, Lerdala.

 

473 Engla

473 Engla kommer från Daniel Emanuelsson, Tengene, Grästorp. Hon är en fjärdekalvare som fått två kvigor och två tjurar. Båda kvigorna är kvar i besättningen. Besättningen är uppbunden och har 35 kor.

Egenskaper

Engla är en lugn ko, gör allt i sitt eget tempo, märks inte och fungerar i alla lägen.

Meriter

Engla har inte varit med på någon utställning tidigare. Daniel köpte hennes mor på en auktion i Larv.

Om vi vinner

Skulle vi vinna med Engla blir det att resa till Kanada för att titta på kor.

473 Engla med Daniel Emanuelsson, Tengene, Grästorp.

 

1483 Wilhelmine

1483 Wilhelmine kommer från Jonas och Ann Nilsson, Sonarp, Ydre. Hon har fått åtta kalvar, varav fem kvigor. Hon är inköpt till besättningen och fått en kviga i nuvarande besättning och denna kviga vann kvigklassen på sommarmötet i Vetlanda. Wilhelmine är inköpt från en ekologisk besättning, har mjölkat 11 000 kg ECM i snitt och senaste året 14 000 kg ECM. Besättningen är en lösdrift med 100 kor.

Egenskaper

Wilhelmine är funktionell, anpassningsbar och hon acklimatiserade sig snabbt när hon flyttade hit. Hon har bra fett- och proteinhalt. Det är en ko som inte märks, bara fungerar. Visar stark brunst och blir snabbt dräktig. Ann såg henne i förra besättningen och förälskade sig i henne. När familjen fick möjlighet att köpa henne slog de till. Kofamiljen kom som embryo från Tyskland.

Meriter

Hon blev Grand Champion HS Sommarmöte  2012, reserv champion på ”Dalbokon” 2012, vann sin klass på ”Ko i Väst” 2014, och kom trea på ”Grönt Veckoslut i Gamleby” 2014.

Om vi vinner

Vid en eventuell vinst av SARA-priset vill en familjemedlem till Island, en vill till Tyskland och gå på utställningar och åka på gårdsbesök och den tredje vill åka till Holland för att titta på kor och dricka öl. Vi får se vad kompromissen blir!

1483 Wilhelmine tillsammans med familjen Nilsson, Sonarp, Ydre.

 

837 Ada

837 Ada kommer från Hans Palmqvist, Blidsberg. Hon köptes in som fjärdekalvare till besättningen. Hans trodde att hon var för gammal att flytta, men blev snabbt favorit. Han anser att Ada är den typ av ko han vill ha i besättningen, lite mindre modell och självgående. Besättningen har 114 kor.

Egenskaper

Ada är lugn, men bestämd. Hon var den första som lärde sig robotmjölkning och redan efter två mjölkningar hade hon koll. Det är Hans favorit.

Meriter

Ada har inte varit med på någon utställning tidigare.

Om vi vinner

Om vi vinner SARA-priset blir det en resa till Kanada för att titta på kor.

837 Ada tillsammans med Hans Palmqvist, Blidsberg.

 

2538 Sippa

2538 Sippa kommer från Eneberga Gård AB, Vikbolandet. Hon är fjärdekalvare men har fått totalt sex kalvar då hon fått tvillingar två gånger. Det ena tvillingparet med kvigor finns kvar i besättningen. Även en annan kviga finns kvar och har kalvat två gånger. I besättningen finns 140 kor.

Egenskaper

Sippa märks aldrig, hon bara fungerar, 365 dagar om året. Hon finner sig i all hantering, men hon är inte så social så att hon kommer fram och vill vara med hela tiden. När den nya ladugården skulle byggas, köptes det in små kalvar och det är modern till 2538 Sippa köptes in som kalv 2008.

Meriter

Sippa har inte tävlat i SARA-klassen tidigare.

Om vi vinner

Skulle vi vinna så vill vi åka och titta på kor i Kanada.

2538 Sippa från Eneberga Gård AB, Vikbolandet.

 

3814 Aina

3814 Aina kommer från Lars-Inge Gunnarsson, Skottorp, Laholm. Hon är en fjärdekalvare som fått tre kvigkalvar och en tjurkalv och alla kvigorna är kvar i besättningen. Både mor och mormor är födda på gården. Besättningen har 700 kor i kall lösdrift och mjölkning tre gånger per dag.

Egenskaper

Aina är en lugn, snäll ko med hög produktion. Hon har aldrig varit sjuk och hon är en funktionell ko som vi vill ha fler av. Aina trivs med sin vardagstillvaro och är nöjd med att bara få vara med sina kompisar.

Meriter

Detta är första utställningen som Aina är med på.

Om vi vinner

Skulle vi vinna, då blir det en resa till Kanada där vi vill titta på kor.

3814 Aina från Lars-Inge Gunnarsson, Skottorp, Laholm. Här tillsammans med Elin Gunnarsson.

 

680 Docka

680 Docka kommer från Hans Wolf, Hägersta, Rimforsa. Hon är en fjärdekalvare och har fått två kvigkalvar. Besättningen består av 140 kor i lösdrift, med två DeLaval robotar.

Egenskaper

Som 17-åring köpte Hans in två kalvar som sällskap till hästen som han körde i skogen med. Kalvarna hette Docka och Blomma , en svart och en röd. Året var 1972 och Hans drömde om att kunna bli kobonde. 680 Docka är 12:e generationen efter hans första kalv.

Meriter

Docka har inte varit med på några utställningar innan den här.

Om vi vinner

Vi vill gärna åka och till Kina och titta på kinesiska muren, så dit går resan om vi skulle vinna.

680 Docka från Marita och Hans Wolf, Hägersta, Rimforsa. På bilden tillsammans med Jasmine Wolf.

 

576 Ellinor

576 Ellinor kommer från Jonas och Ulrica Uhre, Råshult, Vimmerby. Hon är en fjärdekalvare som fått två kvigor och två tjurar. Släkten har alltid funnits på gården. Besättningen har 50 mjölkande kor och de har uppbundet halva året och är ute andra halvan av året.

Egenskaper

Ellinor märks inte utan bara finns.

Meriter

Hon har aldrig tidigare varit med på någon utställning, men hennes mor vann som förstakalvare en utställning i Gamleby.

Om vi vinner

Vinner vi blir det en resa till Argentina med Holstein-föreningen.

576 Ellinor tillsammans med ägarna Jonas och Ulrica Uhre, Råshult, Vimmerby.

 

1149 Lilja

1149 Lilja kommer från Jörgen Helgesson, Målartorp, Borgholm, Öland. På landborgskanten med Borgholms slottsruin i horisonten, ligger gården bebyggd med en 15 år gammal kall lösdrift. Ett väl fungerande stall med bra miljö för de 120 välskötta korna vilket bekräftas av att hela elva kor i besättningen kvalificerade sig för Sara-klassen i år.

Egenskaper

En okomplicerad, produktiv, frisk ko i sina bästa år. En ko att vara stolt över.

Jörgen berättar att hon som aldrig varit uppbunden i hela sitt liv, hon accepterade grimma och hantering på en gång. När vi tar ut och fotograferar henne beter hon sig som om hon aldrig gjort annat än blivit ledd hit och dit.

Meriter

1149 Lilja har aldrig gjort något väsen av sig och har heller aldrig deltagit i utställnings-sammanhang.

1149 Liljas fäderne är Satsi-O-Man-Bojer alla positiva för överlevande, och sju av åtta generationer på mödernet har mjölkat fyra laktationer eller mer. 1149 är född 2010 men har hunnit kalva fyra gånger och redan producerat 21 kg ECM per levnadsdag. Hon har fått två kvigkalvar varav den första efter VH Osmus kalvat in i sommar.

1149 Lilja från Jörgen Helgesson, Målartorp, Borgholm. På bilden tillsammans med Kristian Skogmark.

 

2403 Barbie

2403 Barbie kommer från Isakgården, Älvsbyn. Hon har kalvat sex gånger. Hennes förstfödda dotter efter MR Sam har gett oss ett antal döttrar och dotterdöttrar. Hennes andra dotter råkade ut för ett olycksfall några dagar efter födseln och dotter nr tre såldes på Bra ko Elit auktion till Stäme Holstein, där hon går i produktion. Två tjurkalvar är födda och tyvärr så har hon även kastat tvillingkvigor.

Besättningen har ett lösdriftsstall med ströbäddsbås. Koantalet är 140. Vi utfodrar enbart fullfoder mix till våra kor, det är ett luftigt stall med gott om utrymme.

Egenskaper

En klok problem fri ko som aldrig varit sjuk.

Meriter

Hon blev Grand Champion på Norrkon 2013 samt att hon även deltagit på Elmia 2013 och blev placerad trea med bästa juver i klassen fjärdekalvare. Barbie har inte varit med SARA-klassen tidigare.

Hon har varit med på Norrkon som Champion och på Elmia 2013 som trea i klassen med bästa juver.

Hennes embryosyster 2404 Barbie har Fyra grand Champion titlar i rad på Norrkon samt ett antal juverchampinat, SARA ko på regional utställning. Hon deltog även på Elmia 2013 och blev då årets SARA-ko samt Juverchampion efter att ha vunnit klassen för äldre kor.

Två embryon köptes från Viken som resulterade i två fantastiska systrar som gett oss en underbar kofamilj som vi är mycket nöjda med. Båda systrarna är bedömda EX.

Om vi vinner

Skulle vi vinna kommer Barbie få en välförtjänt sinläggning och vila på halmströbädd. Vi kommer åka till Kanada och studera management.

2403 Barbie från Isakgården, Älvsbyn.

 

589 Eva

589 Eva kommer från Rune och Anita Hägg, Stånga. Hon har fått sex kalvar, dock ingen producerande dotter just nu men tillväxt finns.

Gårdens 50 kossor bor i en ladugård från 1904 som sedan 20 år tillbaka gjorts om till en lösdrift.

Vi har en ekologisk produktion där vi släpper ut kossorna i mars och stallar i i början av november efter vädrets makter sagt sitt. Eva släkten köptes in 1995 från granngården som vi tog över efter att dåvarande ägarna inte hade en ny generation som tog vid.

Egenskaper

Frisk sund ko med stark egen vilja så vägen hit har krävt en och annan droppe svett.

Meriter

Vi ställde ut henne 2012 som tredjekalvare och 2014 som femtekalvare och båda gångerna har hon blivit juverchampion.

Hon har inte tävlat i SARA klassen tidigare.

Om vi vinner

Om vi vinner så åker vi någonstans där det är "kolugnt" och Eva får som vanligt gå på sina strandnära ängar och njuta av "sol vind och vatten" som Ferdinand under korkeken typ.

589 Eva från Rune och Anita Hägg, Stånga.

565 Ljunga

565 Ljunga kommer från Rikard Mikaels, Öhed, Brastad. Hona har fått fyra kalvar varav tre är kvigor och en tjur. På gården finns 54 kor i en uppbunden besättning.

Egenskaper

Ljunga är en sund ko med produktion och exteriör i god balans. ”Det var just denna ko som gjorde att jag och min sambo Beatrice Karlson träffades” säger Rikard. Det var på utställningen 2012, så hon betyder såklart extra mycket för oss!

Meriter

565 Ljunga vann Dalbokon 2012 och har varit med i ytterligare tre utställningar och placerat sig på andra plats på samtliga.

Om vi vinner

Om vi vinner SARA-priset vill vi åka ut nånstans i världen och titta på kor. Våra kor får alltid god omsorg, men skulle 565 vinna kommer hon såklart pysslas om extra mycket.

565 Ljunga tillsammans med Rikard Mikaels och Beatrice Karlsson.

Gillar? 22 av 25 gillade, 4,4 i betyg