Inför Sveriges största Lantbruksmässa

Riksutställning för nötkreatur, får- och ankvallning samt showmanship; Sveriges största Lantbruksmässa, Elmia Lantbruk Djur & Inomgård bjuder på underhållning både för fackfolk och annan publik.

Vi har lyckats knycka några minuter av Susan Lothigius, ansvarig för djurutställning på mässan en dag innan Elmia Lantbruk Djur & Inomgård 2011 börjar.

Susan, imorgon öppnar mässan, hur går det med förberedelserna?

– Bra, men det är något hektiskt. All nötkreatur kommer idag. Det innebär att cirka 320 djur ska ta sig igenom veterinärkontrollen, smittskyddsregler ska kontrolleras, djur ska inte träffa varandra och respektive ko ska in i rätt bås. Det är mycket att hålla ordning på.

Kommer det bara nötkreatur till mässan och vad gör de på plats?

– Nej, det kommer även får, några hästar samt ankor. Under mässans fyra dagar pågår till exempel riksutställning för både köttdjur och mjölkdjur. Varje rasförening visar även upp ett eller två djur. Fåren används bland annat vid SM i fårklippning samt vid fårvallning. Även ankorna används för att visa upp vallhundar i arbete.

Ankvallning?

– Ja precis, det är för trångt för att valla fåren inomhus, därför kommer vi visa vallhundsteknik inomhus med hjälp av ankor.

Vad mer kan man som besökare se på mässan?

– Fårklippningen är jätterolig att se. Vi kommer även visa upp hur får mjölkas, vilket är jätteroligt. Katrin Gunnarsson kommer och pratar om Säker hästhållning och sedan så är ju köttrastjurarna rätt maffiga att se på i ringen. Jag tycker även att det är jätteroligt med showmanship för ungdomar.

Vad innebär showmanship för ungdomar?

– Ungdomar visar upp sina ungdjur i ringen. Det är fantastiskt att se hur mycket tid och arbete de lägger ner på sina djur. De till och med sover i båsen ute i stallarna tillsammans med sina djur.

Apropå stallar – var bor alla djuren?

– Vi har byggt upp två stallar utomhus på 22x88 meter vardera där djuren bor. Beträffande fåren så byter vi besättning varje kväll, så dessa stannar inte över natten. Vi har även byggt upp en mjölkstation med 22 platser.

Men just det ja, hur fungerar det med mjölkningen?

– Korna får turas om att mjölkas. Mjölken förvaras i en mjölktank och sedan kommer Arla och hämtar mjölken. Korna som kommer till oss är högproducerande mjölkkor, men det är klart, de påverkas av miljön och under dessa dagar brukar många mjölka lite mindre än vanligt.

Slutligen, vad kommer du själv inte missa under mässan?

– Jag skulle nog helst vilja sitta på läktaren hela tiden om jag fick välja…

Elmia Lantbruk Djur och Inomgård är en fackmässa med inriktning tema Djur och Inomgård. Mässan äger i år rum mellan den 19-22 oktober 2011 och är, för 37 året i rad, på Elmia i Jönköping. Mässan anordnas i år samtidigt som mässan Elmia Närproducerat. Entrén täcker båda mässorna som är i anslutande lokaler.

Agria finns på plats med monter där du som besökare är välkommen att prata smittskydd med våra experter. Missa inte heller att plocka upp en värmande present…

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg