Full fart på Mila-mässan

Årets Mila-mässa i Malmö är över. Agria Djurförsäkring fanns givetvis på plats för att prata med mässbesökare och för att gratulera vinnare av en rad olika tävlingar, bland annat Jennie Karlsson som blev Årets mästare i Showmanship ungdom för köttdjur. Läs mer och titta på bilder i vårt reportage från den fullspäckade lantbruksmässan.

På Milamässan som gick av stapeln i Malmö i förra veckan vimlade det av människor och djur. Utspridda i olika delar av i mässlokalen befann sig både kor och tjurar, får och hundar. Där fanns utställare, traktorer, ett mobilt slakteri och en hel del annat för den lantbruksintresserade.

Givetvis fanns också Agria Djurförsäkring på plats med en egen monter där besökarna hade möjlighet att teckna försäkringar, ställa frågor till en lantbruksveterinär och vara med och tävla om fina prylar från AgriaShop.

Patrik Gustafsson, svensk mästare i Showmanship 2014 och Anna Pettersson lärde känna varandra genom Showmanship. 

Framtidens uppfödare i ringen

I centrum för mässan stod ett flertal olika tävlingar. En av dem var Showmanship Köttras ungdom – en tävling som Agria Djurförsäkring sponsrar och som går ut på att ungdomar ska visa hur de samspelar tillsammans med sitt djur i finalringen. Det kan handla om att få djuret att backa när det ska backa eller stanna när det ska stanna. Syftet med Showmanship är att göra det lättare att hantera djur, till exempelvis när en veterinär kommer på besök. 

Inför tävlingen tvättas, putsas och snyggas djuren till lite extra mycket innan de gör entré i finalringen. 

Årets mästare i Showmanship ungdom för köttdjur blev Jennie Karlsson som gjorde en snygg uppvisning i finalringen tillsammans med kvigan Jellen. 

– Det känns jätteroligt. Jag kommer att fortsätta med det här i framtiden också. Det är roligt att visa upp sig i ringen, sade hon när Agria Djurförsäkring gratulerade henne till vinsten.

Ungdomarna som tävlade i Showmanship för mjölkdjur delades upp i tre åldersklasser, där den yngsta deltagaren var sju år. Louise Bengtsson, Ida Lagerstedt och Amanda Sjöland vann varsin klass.

Jonas Gustafsson har hållit på med fårvallning i tjugo år. 

Fårvallning 

När det var dags för fårvallning var intresset stort hos besökarna. På plats fanns Jonas Gustafsson som hållit på med fårvallning sedan tjugo år tillbaka i tiden. Att han brinner för det han gör märktes väl när han lät en av sina hundar, Tyke, valla några av de får som han tagit med sig. Genom olika kommandon såsom stanna och ligg visade han vilket inflytande hunden har över fårets agerande. 

– Det här är ingen show, berättar han när Agria träffar honom efter uppvisningen.

– Jag försökte visa det som det är i verkligheten. Hundarna ser bara fåren, inte människan. Jag intresserar mig för samspelet mellan får och hund. Genom fårvallning kan man göra djuren lugnare och få ett bättre betestryck. Det är bra med fårvallning ur en säkerhetsaspekt. Fåren tittar bara på hunden och börjar inte buffla på människan, fortsätter han. 

Titta på fler bilder från Mila-mässan här

Grattis ni vinner prylar från AgriaShop!

På MILA-mässan kunde de som besökte Agrias monter vara med och tävla i ett quiz. 

Rätt svar på quizet var: agria.se

Nedan presenterar vi namnet på de personer som vinner fina priser från AgriaShop

  • Britt-Lis Levin
  • Linnea Borgenvall
  • Frida Kjellman
Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg