Kattförsäkring - frågor och svar

Olika försäkringar har olika syften. Skillnaden ligger i vad du vill försäkra dig mot.

  • En veterinärvårdsförsäkring skyddar dig mot kostnader som kan uppstå om din katt behöver undersökas och behandlas av en veterinär till följd av sjukdomar eller olycksfall.
  • En livförsäkring ger ersättning om din katt dör.
  • För dig som uppfödare har vi en avelsförsäkring.

När du köper en försäkring kan det även finnas möjlighet att köpa en tilläggsförsäkring, som ger dig ett extra skydd mot något som du efterfrågar, till exempel skydd mot medicinkostnader.

Slutligen skiljer försäkringarna sig åt i hur mycket de ersätter och hur mycket du behöver betala i självrisk och premie. Till dig som funderar på att köpa en försäkring råder vi dig till att se över just ditt behov och de faktorer som är viktiga för dig.

Mer om att ha försäkring hos Agria 

Priset för en kattförsäkring bygger på de skadekostnader din kattras har haft och vilket kön katten har. Det innebär att alla kattraser ska bära sin egen kostnad. De första åren i kattens liv är premien lägre. För katter som försäkras efter sju års ålder tillkommer ett seniortillägg. Kattungar under fyra månader och ID-märkta huskatter får rabatt.

Ibland behövs ett veterinärintyg för att teckna eller ändra försäkringen. Tänk på att veterinärintyget inte får vara äldre än 30 dagar när du tecknar eller ändrar din försäkring.

Vi behöver ett veterinärintyg:

  • Om katten har ett livförsäkringsbelopp som högre än 15 000 kronor
  • Om katten är importerad från ett land utanför norden, inom de senaste fyra månaderna

Vi behöver alltid en hälsodeklaration när du tecknar en försäkring. En hälsodeklaration består av frågor om kattens tidigare och nuvarande eventuella skador eller sjukdomar. En hälsodeklaration kan du som kund lämna muntligt eller skriftligt.

Din katt måste inte vara vaccinerad för att kunna försäkras. Däremot krävs det att katten är vaccinerad mot kattpest för att kunna få ersättning för just den sjukdomen.

Du kan försäkra din kattunge från och med att den har blivit sex veckor gammal. Vi rekommenderar en veterinärvårdsförsäkring för alla katter. Har du köpt en raskatt kanske du även vill kunna få ersättning för inköpspriset om katten skulle dö eller avlivas. Ska katten gå i avel rekommenderar vi även att du tecknar en tilläggsförsäkring för avel. 

Våra kattförsäkringar

Många sjukdomar och skador kommer med åren och även om man kanske inte vill utsätta sitt djur för en jätteoperation på grund av dess ålder, så kan även en mindre skada eller sjukdom bli till en större kostnad. Din gamla katt kanske hamnar i slagsmål och måste läggas in på djursjukhus för omplåstring.

Hos Agria omfattas din katt av samma försäkringsbelopp oavsett ålder.Du väljer själv ett försäkringsbelopp, läs mer om vilka belopp du kan välja mellan Denna summa förnyas varje försäkringsår, hela kattens liv.

Innekatter är skyddade från trafikskador och kattslagsmål men kan fortfarande drabbas av sjukdomar och skador inomhus. Även innekatter kan få problem med urinvägarna eller skadas om de ramlar ut från ett fönster eller en balkong. De kan även råka svälja ett föremål som fastnar någonstans på vägen och måste opereras bort.

Ja. Från och med 1 april 2015 ingår Dolda fel-skydd när du tecknar försäkring för en kattunge före fyra månaders ålder. Om katten inte är försäkrad före fyra månaders ålder får försäkringen tolv månaders karens från nyteckningsdatum i Agria.

Agria Dolda Felförsäkring

Nej, kattförsäkringen gäller för din katt om den skulle bli sjuk eller skadas.